Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 01 | Spelen met kleur

Kleuren spelen een belangrijke rol bij het onder controle houden van temperatuur in de tuin, maar ook in de totale tuinbeleving. Gil en Marc tonen het aan in projecten van tuinaannemer Geoffrey Lemmens uit Lummen. Ze bezoeken een tuin in aanleg en een tuin van enkele jaren oud in Hasselt. De tuin in aanleg is nog een pure werf, de afgewerkte tuin mooi ingegroeid en rijkelijk aangevuld met bijzondere, originele bloemenborders en een prettige speelhoek voor de kleinkinderen. Hoe kleuren inwerken op ons gemoed wordt extra in de verf gezet door omgevingspsychologe Sara Adriaensen.

Van Droom tot Tuin

Tuinaannemereffect gevraagd

In de groene buitenrand van Hasselt nam tuinaannemer Geoffrey Lemmens een tuin onderhanden die zo’n 30 jaar eerder was aangelegd. Voor de bewoners, actieve zestigers, mocht het allemaal wat kleuriger, met meer planten én voldoende speelruimte voor de kleinkinderen. Het resultaat: een geslaagde combinatie van enkele bestaande elementen met tal van nieuwe, originele accenten waarin het heerlijk genieten is.

Vaste planten en siergrassen gaan voor kleurenspel

De heraanleg gebeurde pas vorig jaar, maar nu al zorgen de talrijke vaste planten, onder meer Salvia nemorosa en verschillende soorten Hemerocallis, voor een aantrekkelijk, kleurrijk spektakel. De combinatie met siergrassen zoals pijpenstrootje, lampenpoetsersgras en Carex ‘Evergreen’, een wintergroene zegge, creëert rust in de border en versterkt anderzijds het kleurenspel van de vaste planten. Bovendien ontstaat zo een attractief lijnenspel.

Plantenborders met meerwaarde

In plaats van gewone borders koos de tuinaannemer voor de aanleg van langgerekte heuvels. Op die manier staan de planten in trapvorm, zodat kleuren en vormen nog veel beter tot hun recht komen. Een wandeling doorheen dit tuinlandschap biedt de eigenaars elk moment opnieuw een verrassende, esthetische beleving. Er werd trouwens heel wat groen bij aangeplant om de tuin een volwaardig tweede leven te bezorgen. Een pagodekornoelje (Cornus controversa) strekt zijn takken uit in een aantrekkelijke etagevorm; drie pijnbomen leggen een link met het Kempense landschap rondom. Langs de buitenrand van de tuin zorgen zilverbes (Eleagnus ebbingeii) en rododendrons winter en zomer voor de nodige privacy.

Een speelhoek met zithoek

Achteraan, maar niet weggeborgen, kwam een speelhoek voor het jonge volkje. Bij het houten speeltoestel dat er al eerder stond, kwam nog een trampoline. Een oude, niet meer gebruikte serre behield de tuinaannemer als speelhuis en tegelijk opslagruimte voor allerlei speelmateriaal. Naast de speelruimte kwam een zithoek, waar de volwassenen kunnen genieten van een drankje en een gezellig kampvuur. En sportievelingen kunnen zich uitleven op het petanqueveldje vlakbij.

Een tuinvijver, veilig voor kinderen

Vanuit de keuken kijk je uit op een vijver, die wijselijk behouden werd van de oorspronkelijke tuin. Zo’n waterpartij lokt heel wat klein dierenleven en creëert meteen ook een ‘vakantiesfeer’. Maar met kleine kinderen in de buurt blijft het natuurlijk altijd opletten geblazen. Daarom is de doorgang er naartoe afgesloten met een laag, maar voldoende effectief hekwerk. Tuinaannemers stellen veiligheid voorop, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en veelzijdigheid. De gezellige vijver ligt mooi ingekaderd in een verticaal decor van bamboe, die sfeervol contrasteert met de speelse horizontale lijnen van het groot hoefblad.

Van Droom tot Tuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.