Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 10 | Van alle markten thuis

Gil en Marc volgen tuinaannemer Koen Cox doorheen vier projecten in het Noorden van Limburg. Ze maken er kennis met een tuin in aanleg. De voortuin is eerder hard, maar wel waterdoorlatend, de achtertuin zal later vooral groen kleuren. Een pak kleiner in oppervlakte is de daktuin in Lommel, die al een stapje verder in afwerking is en evengoed gaat voor alle mogelijke tuingenieten, al ligt hij drie hoog. Het derde project houdt het midden tussen een grootse kijk- en wandeltuin. Tien jaar geleden werd hij bijgestuurd naar de nieuwe tuinwensen van de eigenaars. Hekkensluiter is een mooi voorbeeld van groenaanleg: een sfeervolle prairietuin bij een modern bedrijfsgebouw. Vanuit eigen ervaring als tuinaannemer en jarenlang consulent voor de tuinsector legt Bart Verelst aan Gil uit hoe tuinaannemers trends volgen of voor zijn en hoe ze te werk gaan bij het uitvoeren van een grote verscheidenheid aan opdrachten.

Van Droom tot Tuin

Tuin op groot formaat 

Het is ondertussen al zo’n 35 jaar geleden dat een tuinaannemer de opdracht kreeg om in het Limburgse Pelt een oppervlakte van 7.000 vierkante meter als tuin uit te werken. In die tijd deden vooral eigenaars van luxueuze villa’s een beroep op professionele tuinhulp. Ondertussen is die situatie gelukkig sterk veranderd: steeds meer tuinbezitters weten de kundige inbreng van een tuinaannemer naar waarde te schatten.

Landschapstuin zonder landschap

Gezien het formaat van het perceel werd destijds gekozen veel grote, organische vormen en ruime plantengroepen. Noem het dus gerust een landschapstuin. Een link met het omringende landschap is er nochtans niet: door de bomen overal rondom vormt deze tuin een ruim, maar toch besloten geheel, bedoeld om al wandelend van de rustgevende sfeer te genieten.

Tijd voor aanpassingen

Tien jaar geleden was deze tuin aan een grondige bijsturing toe. De eigenaars vroegen tuinaannemer Koen Cox om wat meer kleur en structuur in het geheel te brengen, weliswaar met respect voor de oorspronkelijke elementen en het volwassen uitzicht dat het geheel zo charmant maakt.

Blijvend mooi en jong

Sinds die geslaagde structurele ingreep neemt Koen enkele keren per jaar het onderhoud voor zijn rekening. Zo moeten de taxushagen geregeld strak in vorm gehouden worden. Tegelijkertijd gebeurt dan ook het andere nodige snoeiwerk. En af en toe zorgt de tuinaannemer voor verjonging van bepaalde plantenmassieven. Zo herleidde hij onder meer een te enthousiast uitgegroeide rododendron weer tot meer passende proporties, tot tevredenheid van de bewoners. Die ingreep zorgde immers voor een nog beter ruimtelijk uitzicht.

Natuurlijk schilderij

Met zijn indrukwekkende oppervlakte is deze tuin ideaal als ‘wandelpark’. Op elke plek verandert het panorama. Vanop het terras achter de woning lijkt dit wel een groot, levend schilderij, met taxus als kader. De taxushaag is hier trouwens wat lager geschoren, zo krijgt de mooie vijver de volle aandacht. Dat die waterpartij, logisch, op de laagste plek in de tuin ligt, is ook het werk van de tuinaannemer. Hij boetseerde dit oorspronkelijk volledig vlakke terrein tot een heel natuurlijk uitziende helling, met een gazon dat spontaan naar de vijver afhelt. Overal rondom vormen massieve groepen vaste planten, siergrassen en heesters ware coulissen,  die uitnodigen om de verborgen tuindelen verder te ontdekken.

Grootsheid rondom

Aan de zijkant van de tuin bedekt een meterslange blauwe regen, Wisteria, een al even monumentale pergola. Een genot voor de bewoners om hier in het voorjaar al wandelend van de overweldigende blauwe bloemenpracht te genieten. En vanop deze plaats valt eens te meer op dat de planten hier overal in robuuste groepen zijn aangeplant. Op die manier dragen ze bij tot de indrukwekkende grootsheid van deze parktuin, waar Het Tuinaannemereffect helemaal tot zijn volle recht komt.

Van Droom tot Tuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.