Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoudsvriendelijke tuin inrichten

Je hebt een tuin, maar geen groene vingers of weinig tijd? Dat treft! Onderhoudsvriendelijke tuinen aanleggen en inrichten is één van de specialiteiten van je tuinaannemer. 

In een onderhoudsvriendelijke tuin in planning cruciaal

De basis van een tuin met weinig onderhoud is een grondige planning. Je professionele tuinaannemer zorgt graag voor een onderhoudsvriendelijke tuin waarbij onkruid minder kans maakt. Uiteraard is de aanleg hier erg belangrijk: denk maar aan de plantdichtheden, het integreren van bodembedekkers (foto onder: Vinca minor of kleine maagdenpalm) en natuurlijke afdekmaterialen. Zo zorgt je tuinaannemer ervoor dat jij minder werkt hebt, maar je tuin er steeds verzorgd bij ligt.

Bodem bedekken met schors

Kies voor de juiste planten voor een minimum aan onderhoud

Laat je bij de keuze van je planten bijstaan door je tuinaannemer. Hij kent het assortiment door en door en kan je nuttige tips geven. Zo investeer je voor je haag best in een trage groeier, zoals Taxus. Die zal je minder moeten snoeien. Kies voor sterke en robuuste bomen en planten, zoals de olijfwilg.

Ook bij de samenstelling van je border kan je tuinaannemer je adviseren. Voor een tuin zonder onderhoud vul je borders en bloembedden best met stevige vaste planten, zoals kleine groenblijvers en bodembedekkers. Deze planten bloeien jaren zonder dat je ernaar moet omkijken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Echinacea, Salvia, geraniumsoorten, lavendel en grassoorten? Voor kleine borders zit je goed met Sarcococco humilis, Pieris, Viburnum davidii, Escalonia en Choisya. Ook siergrassen, varens en grote heesters zoals Osmanthus burkwoodii en Ilex 'Heckenstar' groeien rustig door.

Elke plant heeft zijn plek

Bijna even belangrijk als de juiste plant is de juiste plek. Veel zon of net veel schaduw, droge of vochtige grond, beschutting of niet… Je tuinaannemer weet perfect welke omstandigheden een plant verkiest. Een plant op de foute plek leidt tot meer zorgen en onderhoud, op de juiste plek krijg je onderhoudsvriendelijke planten die het goed doen. 

Schaduwterras met schaduwbeplanting

Schaduwterras met schaduwbeplanting

Kies voor bomen met weinig onderhoudssnoei

Er bestaan ook heel wat boomsoorten die weinig onderhoud vragen. Het is belangrijk dat je de juiste boomsoorten selecteert en deze op de juiste locatie plant. Laat je daarover informeren bij een professionele boomverzorger.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Opgepast voor gras

Het geheim van onderhoudsvriendelijke tuinen? Een goed doordacht tuinontwerp. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, vraagt een grote grasmat best wat werk en aandacht. Maaien, bemesten, verticuteren, ontmossen en onkruid bestrijden: het telt echt wel op.

Je kiest beter voor een tuinontwerp met een klein gazon en meer borders met struiken. Op jaarbasis vragen die heel wat minder omzien!