Overslaan en naar de inhoud gaan

Planten voor een tuin in volle zon

Een tuin in volle zon, is een plantenparadijs voor zuiderse planten. Herken ze aan hun grijze kleur of het tegen zonnebrand beschermen van hun blad -en soms ook twijgen en takken- met fijne dons. Ook planten die bladgroen inruilen voor een andere kleur zijn vaak zonnekloppers. Met een combinatie van deze planten creëer je zo een zuiders vakantiegevoel in eigen tuin:

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

Geweldig rood

In de zomer is Japans bloedgras geweldig! Zijn rode kleur schittert dan volop in de zon en trekt aandacht, zonder heus opdringerig te zijn. De kleurevolutie naar dat geweldige rood gebeurt geleidelijk. In het voorjaar start het gras gewoon groen en kleurt dan bij, van ‘top to bottom’. In het najaar zakt het gras beetje bij beetje naar de grond, om ze uiteindelijk zo goed als tegen de grond aan te drukken en zijn eigen wortels tegen vorst te beschermen.

Red Baron is een blijver

Laat je niet van de wijs brengen door via internet gedeelde berichten over het sterk woekerende karakter van de plant. De door tuinaannemers gebruikte ‘Red Baron’ doet dat niet, maar wil net als zoveel andere planten wel eens in omvang toenemen. Hij vooral op natte grond.

Knippen om te groeien

Knip in maart, tijdens de grote schoonmaak van de border, alle oud en dus dood gras weg. Maak zo plaats voor nieuwe groei. 

 Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’)

Citroenkruid (Artemisia abrotanum)

Grijs is wijs

Alle grijsbladige planten doen het goed in volle zon. Denk dus ook aan lavendel, rozemarijn, salie en tijm. Citroenkruid is minder bekend en verdient de kwalificatie tuintopper. De plant wordt ongeveer één meter hoog en breed en eindigt in de zomer met een gele bloempluim. Waaier eens door haar bladeren en je ruikt limoen.

Lekker en nuttig

Pluk takjes citroenkruid om kruidenazijn te maken en pluk jonge blaadjes om verse thee te zetten. Blaadjes drogen voor latere theemomenten kan ook.

De geur van citroenkruid houdt muggen en vliegen op afstand. Plant het citroenkruid dus dicht bij je terras of favoriete zithoek. Kan dat niet, pluk dan takken en zet ze in een vaasje op tafel of hang ze droogweg aan een stok of muur.

Toch maar knippen

Citroenkruid weet niet goed of het een vaste plant of struik is. De plant wil met blad en al de winter doorkomen. Vaak lukt het niet en sterft ze af tot tegen de grond. In het voorjaar herpakt ze zich en start ze opnieuw vanuit haar wortels. Weet ze de winter wel te overleven, knip haar dan in maart toch in tot ongeveer 30 cm boven de grond; kwestie van haar fris en compact te hebben. 

 Citroenkruid (Artemisia abrotanum)

Citroenkruid (Artemisia abrotanum)

Blauwe spirea (Caryopteris ‘Heavenly Blue’)

Laatbloeier

In september hebben de meeste planten al het beste van zichzelf gegeven. Voor blauwe spirea is dit het begin van de bloeiperiode. Hij pakt dan uit met een veelheid aan lavendelblauwe bloempjes op ongeveer 75 cm lange takjes. Tot dan hield hij zich bescheiden op de achtergrond: zilvergrijs en dus overal passend. Plant blauwe spirea gerust op zijn eentje, maar ook in grotere groep.

Een half-heestertje

Oude, uitgebloeide takken sterven in de winter af, maar worden door de plant spontaan vervangen door takken die laag tegen de grond beginnen. Hou het plantje fris en luchtig en kort het in maart in tot ongeveer 10 cm hoog.

Mooie snijbloem

Knip bloeiende stengels en schik ze in een vaas. Ze blijven gemakkelijk tien dagen mooi.  

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera 'Macrophylla')

Rondomrond gekleurd

De fluweelhortensia is een beauty, van ongeveer drie meter hoog, met zacht behaarde bladeren. Haar bloemschermen zijn ondertas groot, hebben binnenin kleine ‘vulbloemen’ en rondomrond grotere steriele randbloemen. ‘Macrpohylla’ bloeit in juli en augustus met een scherm van zachtpaarse vulbloemen en witte randbloemen. Ook uitgebloeid blijven ze nog lang mooi.

Niet snoeien

Deze Hydrangea bloeit op oud hout en gaat voor een eigen schilderachtige vorm. Snoei dus zo weinig mogelijk. Te ver afstaande of te lange takken kort je in de winter in. 

Slaapboom (Albizia julibrissin)

Plantenparasol

Onder een slaapboom is het heerlijk zitten, want met een breed uitgaande kroon die de zon tegenhoudt en  licht doorlaat. Stam en kruin zijn schilderachtig mooi, zijn bloemen, juweeltjes met telkens een veelheid aan paarsroze meeldraden die zich als penseeltjes openplooien. Op een slaapboom raak je nooit uitgekeken.

Pas s’ avonds laat de slaapboom zien waar zijn naam echt op slaat: hij plooit dan zijn blaadjes toe om ze pas ’s morgens terug te openen.

Na augustus geen verwennerij

Met zijn ongeveer vijf meter hoge en brede kruin moet je een slaapboom zelden inperken. Knip alleen de takken weg die je hinderen bij het onderdoor wandelen of kijken.

Geef na juli geen meststof meer en verwen niet langer met extra water. Zo zorg je ervoor dat nieuwe takken goed uitrijpen en sterk de winter in gaan. 

Zonnetuin met Artemisia en Rudbeckia

Zonnetuin met Artemisia en Rudbeckia

Zonnetuin met Japans bloegras

Zonnetuin met Japans bloegras

Tuinhuisje met fluweelhortensia

Tuinhuisje met fluweelhortensia

Vind een tuinaannemer in je buurt.