Overslaan en naar de inhoud gaan

Terras in volle zon: tips voor ideale planten

Een zonnig, warm terras is de ideale plek voor mediterrane planten. Vul je terras dus met kleur en geur, eventueel zelfs met smaak van heuse keukenkruiden. Ben je meer een Zen-type geef dan voorrang aan planten met karaktervolle lijn en structuur. Bamboe en zijn lookalikes doen het perfect in combinatie met siergrassen. Denk ook aan gezond fruit. Leifruit groeit gezond tegen een zonnige muur Druiven en kiwi voorop. Leibomen van peer en appel gaan voor romantiek! 

Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Hemels parfum

Ster- of Toscaanse jasmijn is een groenblijvende, zomerbloeiende klimplant die in onze tuinen zelden veel hoger groeit dan twee meter. Ze wil daarbij wel een steuntje of klimhulp. In geur overklast deze klimmer de meeste andere tuinplanten. Het parfum van de witte stervormige bloemen is fenomenaal. Je ruikt het meters ver.

Graag warm

In volle zon bloeit en geurt sterjasmijn het sterkst . Kan de plek in volle zon gecombineerd met wat beschutting tegen de ergste wind, dan hoef je haar niet te beschermen tegen vorst. dan zit je ideaal. In de winter gaat de plant trouwens voor een mooie kleurwissel. De anders groene bladeren kleuren rood, om in het voorjaar terug naar het oorspronkelijke groen te evolueren.

Liever strak

Wil je sterjasmijn strak tegen een steun of muur houden, plooi dan (te) lange takken achter de steun of kort ze na de bloei in. Raak het witte sap uit de snoeiwonde zo weinig mogelijk aan, het kan irriteren. 

 Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Hibiscus

Exotische bloemenpracht

Weinig andere bloemen die zo gaan voor een exotisch vakantiegevoel als hibiscus. Zet ze dus op en rond je terras, in bak of volle grond. Kies kleuren die het best bij je temperament passen, van wit over oranje tot geel en blauw.

Liever bloemen dan zaden

Planten uit de Belli Colori reeks bloeien langer dan hun soortgenoten, want vormen geen zaden. Ze benutten hun plantensap om hun bloemen lang mooi te houden, tot einde september zelfs.

Snoeien doet klein blijven

Hibiscus houdt spontaan zijn vorm en blijft in hoogte beperkt tot 2,5 meter. Wil je haar niet hoger dan pakweg één meter, kort in maart dan in tot ongeveer 15 cm boven de grond.

Hibiscus

Hibiscus

Hemelse bamboe (Nandina domestica)

Heus design

Stijlvol, strak, elegant van vorm en sober in kleurenkeuze; hemelse bamboe is het allemaal. Al laat de Nederlandse naam het veronderstellen, dit is geen bamboe. Getuige heuse blaadjes, crêmewitte bloemen in grote pluimen en tijdens het najaar een flinke portie rode bessen. Haar hoogte, ongeveer anderhalve meter. Geef ruimte en laat ze pronken!  ‘Firepower’ is compact blijvende selectie.

Blijf zen

Knip elk jaar de oudste takken tot tegen de grond weg. De plant groeit dan nieuwe scheuten en houdt zich jong en luchtig. Knip eventueel ook zijtakjes weg die haar te bossig maken. Hemelse bamboe mag er minimalistisch, zen, uitzien. Snoei best in februari – maart.

Laurier (Laurus nobilis)

Stijlvol groen

Een laurier gaat voor pure klasse. Zeker als snoeivorm; van bol tot cône, op stam en al dan niet met fantasievorm. Zowat alle formaten kunnen, laag tegen de grond struikje tot metershoge solitair.

Laurier is wintergroen/bladhoudend, maar wil in de winter wel een beschutte plek. Koude noord- en oosterwind kan de bladeren uitdrogen en de plant beschadigen. In België gekweekte laurier toont zich sterker dan planten uit bijvoorbeeld Italië.

Plant vol smaak

Laurier is een heus keukenkruid. Elk blaadje, vers of gedroogd,  is een smaakbom die je aan stoofschotels en ander gerechten toevoegt.

Liever snoeien dan scheren

Laurier modelleer je maar een keer per jaar, liefst in november. Knip te lange twijgen met een snoeischaar. Met een heggenschaar snij je bladeren doormidden en dat blijf je een seizoen lang zien. 

Leipeer (Pyrus)

Alle seizoenen feest

Leifruit staat meesterlijk tegen een zonnige muur. Bloesem, vruchten en hersftkleur volgen erlkaar op doorheen het jaar. Ook in de winter gaat de leipeer voor charme, want laat dan zijn bijzondere vorm zien.

Strak in vorm

Hou je leiboom in model. Bind de takken aan een frame of draadstructuur en knip in zomer en winter alle fout ingeplante en te rechtop groeiende takken weg. Zijtakjes kort je in op 10 tot 15 cm lengte.

Gezond dankzij de natuur

Hang een insectenhotel en een nestkast voor meesjes in de leiboom en zie hoe lieveheersbeestjes, zweefvliegen en andere nuttige insecten, maar ook tuinvogels je fruit op de meest natuurlijke wijze gezond houden. 

 Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla

Vind een tuinaannemer in je buurt.