Overslaan en naar de inhoud gaan

Snoeivormen voor jouw tuin: tips

Sommige planten zijn extra mooi in een originele vorm. We zetten er de snoeischaar in om er bollen, kubussen, spiralen en zelfs groene kunstwerken mee te maken. Voorgevormde planten worden kant-en-klaar aangeboden. Echte groene kunstenaars verkiezen eigen, unieke vormen. Maar niet elke struik laat zich zomaar temmen. Ontdek hier de beste struiken om de mooiste vormen mee te toveren.

Buxus

Buxus blijft een schitterende plant om snoeivormen te maken en is te koop in tal van soorten en variëteiten, hoge en laagblijvende, goudbonte en volgroene. Keuze genoeg dus! Hou er echter rekening mee dat Buxus de laatste jaren meer en meer geplaagd wordt door een moeilijk te stoppen schimmel en nietsontziende rupsen van de buxusmot op geen tijd een struik kunnen kaalvreten. Tuinaannemers en boomkwekers kunnen je gelukkig met raad en daad bijstaan om problemen te voorkomen of oplossingen op maat van uw tuin uit te werken. 

Bron beeld buxus: mooiwatplantendoen.nl

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Ilex Crenata of Japanse hulst

Japanse hulst lijkt meer op Buxus dan op hulst. Alleen minuscuul kleine, bijna onzichtbare en niet prikkende tandjes op zijn bladtoppen laat verschil merken. Niet gesnoeide struiken vormen ook wel eens zwarte bessen en verraden daarmee nog meer verschil.

Deze plant heeft ongeveer eenzelfde groeikracht en dus ook mogelijkheid om zich in vorm te laten snoeien als buxus. Ook hier keuze uit gewoon groenbladige, meer fijnbladige, eerder geel getinte en zelfs bontbladige variëteiten. 

Lonicera Nitida of struikkamperfoelie

Gemakkelijk struikje met blaadjes die iets langer en smaller zijn dan bij Buxus. Ook hier variëteiten die gaan voor een wat smaller of breder blad of zelfs geelgetint en geelbont.

Gewone winters kan de struikkamperfoelie perfect doorstaan, maar bij strenge winters of geteisterd door lang aanhoudende noord- en oostenwind kan de plant wel eens afsterven. Gelukkig schiet ze bijna steeds terug uit vanuit haar wortels. In verhouding tot buxus en ook Japanse hulst is het een snelle groeier, die vaker knip- en scheerwerk vraagt om een snoeivorm mooi in model te houden.

Taxus of venijnboom

Taxus is een traaggroeiende naaldboom die zich perfect leent voor statige scheervormen, laag en hoog en vaak ook voorgevormd te koop wordt aangeboden. Taxus bacata is de meest verhandelde soort en gekend als haagplant. Er zijn echter ook soorten en variëteiten die breder of eerder smal en hoog uitgroeien. 

Ligustrum of liguster

Gewone haagliguster is niet geschikt voor snoeivormen, want te snel groeiend waardoor maandelijks zou moeten bijgeknipt worden voor een mooi resultaat. Ligustrum jonandrum (syn L. delavayanum) is daarom een betere keuze. In mei verschijnen wel eens witte bloemtrosjes. Wat wind- en vorstbeschutting in de winter is aan te raden. 

Laurus of laurier

Gewone tuin- of keukenlaurier is al eeuwenlang in gebruik voor vormsnoei, maar in ons klimaat niet echt populair. Er kunnen nochtans prachtige en statige vormen mee gecreëerd. Zeker voor vormsnoei in pot of bak en dus voor overwintering naar een beschutte plaats over te brengen, is het een absolute aanrader.

Wist je dat...

  • Je wintergroene heesters bij strenge "kale" vorst best tijdelijk beschermt? Zeker ook je in vorm gesnoeide exemplaren moet je beschermen tegen uitdroging. 
  • Wintergroene heesters ook een milieuvoordeel hebben? Schadelijke stoffen zoals fijn stof kunnen door bladeren worden weggevangen. Daarbij zijn wintergroen planten dus ook in de winter effectief.