Overslaan en naar de inhoud gaan

Beplantingsadvies voor de lente

Welke planten zorgen voor een fris lentegevoel in je tuin? 

Klimplanten

Klimplanten zijn helemaal niet moeilijk. Als je ze juist plant en verzorgt, moet je er weinig naar omkijken. Ze zijn bovendien ideaal om een lelijke muur te verbergen of een saaie schutting op te vrolijken. Wist je dat er verschillende soorten klimplanten zijn? Elk hebben ze hun eigen groeiwijze en kunnen ze gebruikt worden voor verschillende toepassingen.

Rhododendrons

Vooral deze periode bloeien de rododendrons. Weelderig, uitbundig en adembenemend mooi! In Ierland en Schotland - waar ze zijn verwilderd- zien hele streken nu paars van de bloemen. Prachtig! 

Clematissen

Clematissen, ook wel bosrank of bosdruif genoemd, komen in het wild vooral op het noordelijk halfrond voor. Er zijn zo’n 250 soorten bekend. Het gekweekte assortiment omvat vele honderden variëteiten, waarbij grootbloemige en kleinbloemige typen worden onderscheiden. De meeste zijn bladverliezend, maar er zijn ook wintergroene soorten, zoals de Clematis armandii. De meeste soorten zijn redelijk tot volkomen winterhard. 

Schaduwplanten

Schaduwplanten zijn meestal soorten die van nature in de schaduw van bomen en struiken groeien. Omdat er weinig planten zijn die echt diepe schaduw verdragen, is het goed diepe schaduw wat te verminderen, bv. door te snoeien.

Snoeivormen

Sommige planten zijn extra mooi in een originele vorm. We zetten er de snoeischaar in om er bollen, kubussen, spiralen en zelfs groene kunstwerken mee te maken. Voorgevormde planten worden kant-en-klaar aangeboden. Echte groene kunstenaars verkiezen eigen, unieke vormen. Maar niet elke struik laat zich zomaar temmen. Ontdek hier de beste struiken om de mooiste vormen mee te toveren.

Bloesempracht

Al meer dan een eeuw zijn magnolia en sierkersen absoluut populair. Ze brengen op schitterende wijze het voorjaar tot leven! Tegelijk zijn het erg gemakkelijke planten: eenmaal geplant, vragen ze weinig zorg. Zelfs snoei is niet nodig, tenzij ooit om vorstschade weg te knippen.

Vaste planten

In mei komt de lente stilaan op kruissnelheid en dat zie je ook in de tuin. Vooral vaste planten laten zich in mei van hun mooiste kant zien. Het hele jaar door een festival van kleurige bloemen in de tuin? Het kan met vaste planten.