Overslaan en naar de inhoud gaan

Bloesempracht: betoverende schoonheid

Al meer dan een eeuw zijn magnolia en sierkersen absoluut populair. Ze brengen op schitterende wijze het voorjaar tot leven! Tegelijk zijn het erg gemakkelijke planten: eenmaal geplant, vragen ze weinig zorg. Zelfs snoei is niet nodig, tenzij ooit om vorstschade weg te knippen.

Japanse kerselaars (Prunus)

Sierkersen bloeien rijkelijk in april (en vaak nog in mei). Meestal zijn het heuse stambomen, maar meer en meer schakelen we over op prachtige meerstammige struiken. Bij de stambomen is er een onderscheid tussen traditionele hoogstammen en bomen die wortelveredeld zijn, waarbij de boom gaat voor extra elegantie van wortelhals tot topje van zijn kruin.

  • P. serrulata ‘Kiku-shidare’ een treurvorm die al begin april bloeit met warmroze, dubbele en dus overvloedig gevulde bloemen.
  • P. serrulata ‘Kanzan’ bloeit later en wordt zowel als struik en als stamvorm wordt gekweekt. Als boom wordt hij tot 10 m hoog. De elegante vaasvorm van de kroon is heel typerend. De boom draagt een overvloed aan dubbele roze bloemen.
  • P. serrulata  ‘Amanogawa’ groeit uit als slanke zuilvorm tot ongeveer zes meter hoogte en bloeit met lichtroze en geurende bloemen.
  • P. serrulata ‘Taihaku’, groeit eerder breed dan hoog uit en is daarmee een bloeiende parasol over een gedeelte van de tuin. Vanaf midden april draagt ‘Taihaku’ een veelheid aan grote, enkelvoudige eerst roze en later ot wit verkleurende bloemen.
  • Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ is vroeger in bloei dan andere kerselaars. Zelfs al in februari. Tegelijk gaat hij voor een najaarsbloei, die slechts stopt omwille van vorst. Zijn bloempjes zijn lichtroze van kleur en minder indrukwekkend dan van P. subhirtella, maar maken zonder meer indruk door hun massa. 

Tientallen soorten magnolia’s

De bekendste groep valse tulpenbomen (de echte tulpenboom is een heuse parkboom en heet Liriodendron tulipifera)  of beverbomen, zoals ze ook wel worden genoemd, is de Magnolia x soulangeana Groep. Ze vormen grote struiken of kleine bomen tot 5 à 8 m hoog en bloeien in april – mei met massa’s grote, opstaande, klokvormige bloemen aan kale takken.

  • Magnolia x soulangeana bloeit wit met een rozerode aanzet.
  • Zuiver witte bloeiers zijn M. ‘Alba Superba’ en de wat hoger wordende vaak ook als hoogstamboom gebruikte M. kobus. Ook Magnolia stellata bloeit zuiver wit, maar heeft meer smallere bloembladeren die gaan voor een speels openvallen van de bloem.
  • Magnolia lilliflora (en vooral ‘Nigra') heeft donkere lila bloemen.
  • Magnolia ‘Butterflies’ en ‘Daphne’ bloeien met gele bloemen en is te koop op plantendagen en gespecialiseerde kwekerijen.
  • Magnolia grandiflora, een wintergroene Magnolia en daarmee een buitenbeentje in de familie, wint sterk aan populariteit. Vooral zijn leerachtig blad is erg karaktervol. Zijn bloemen ontluiken nooit ineens, maar verspreid over de plant met sterkste aanwezigheid in mei en juni. 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Een prachtige judasboom

Nog een uitzonderlijke voorjaarsbloeier is de judasboom of Cercis siliquastrum. In april-mei verschijnen roze, eetbare bloemen aan de kale takken (‘Texas White’ pakt uit met witte bloemen, maar is minder courant in de handel). De lichtzure bloemen zijn lekker in een salade. Deze boom is ook geschikt als leiboom. Ideaal als solitair en geschikt voor elke tuin. Te planten op een zonnige, beschutte plek in goed doorlatende grond.

Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ is een roodbladige judasboom die tot 3 m hoog wordt. Het blad is zacht fluwelig rood dat in de loop van het seizoen groener wordt. Zijn bloei is identiek aan deze van de gewone Judasboom. 

Japans kersenbloesemfeest

Eind maart/begin april bloeien in Japan de kersenbomen (sakura) en dat wordt als nationaal feest gevierd. Men ontmoet elkaar in massale picknicks in de parken onder de bloeiende bomen. Voor Japanners symboliseert de korte, uitbundige bloei de rijkdom en vergankelijkheid van het leven. Wij genieten er ook zonder die symboliek niet minder van.

In april-mei bloeien ook sierappels (Malus), de prachtige sneeuwvlokkenboom (Halesia carolina), de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) met blauwe bloemen, krentenboompjes zoals de witbloeiende Amelanchier arborea ‘Robin Hill’ en kastanjes, zoals de roodbloeiende Aesculus × carnea ‘Aureomarginata’ met goudgerand blad.