Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaste planten

In mei komt de lente stilaan op kruissnelheid en dat zie je ook in de tuin. Vooral vaste planten laten zich in mei van hun mooiste kant zien. Het hele jaar door een festival van kleurige bloemen in de tuin? Het kan met vaste planten.

Er bestaan duizenden soorten vaste planten. Het zijn meerjarige planten die geen verhout geraamte vormen. Daardoor groeien de nieuwe stengels elk jaar even hoog, maar in de breedte groeit de plant wel vaak uit. Vaste planten vormen een blijvende kruidlaag in de tuin die mooi combineert met heesters en bomen. Bovendien vragen ze weinig onderhoud. Je vindt ze in alle denkbare kleuren en ze hebben een mooie rijkelijke bloei.

Let bij het maken van vasteplantencombinaties niet alleen op groei-, blad- en bloemvormen, maar ook op bladkleuren. Zorg voor een mooie afwisseling zoals spits en hoog naast breed en vol.

Aanraders

  • Pioenen of pioenrozen (Paeonia) zijn eigenlijk geen echte rozen, maar lang levende vaste planten met roosachtige bloemen en een prachtig blad. Laat de knolvormige wortels, eenmaal geplant, met rust. Er bestaan zowel enkel- als dubbelbloemige rassen.

Wist je dat pioenen vernoemd zijn naar de geneesheer van de Griekse goden, Paioon? Men dacht dat het dragen van een pioenwortel rond de nek de vallende ziekte genas.

  • Ooievaarsbek (Geranium) is een geslacht van meer dan 300 soorten. Sterke en rijkelijke bloeiende tuinplanten die voornamelijk in roze, lila en blauwe bloemkleuren te verkrijgen zijn. Veel soorten planten zichzelf uit.

Geraniums zijn genoemd naar de oude Griekse plantnaam geraonion, wat kraanvogeltje betekent. Als je goed kijkt, zie je immers dat de vrucht wat weg heeft van een kop van een kraanvogel of ooievaar.

  • De vasteplantsoorten van het geslacht salie (Salvia) (zie banner bovenaan) hebben een lange en rijkelijke bloei met mooi openstaande bloeiaren. Wisselen in hoogte van 15 tot 100 cm. Heel bekend zijn Salvia nemorosa-cultivars zoals ‘Ostfriesland’ en ‘Mainacht’ die in blauwviolette tinten bloeien. Ook de geurende violette bloemen van de muskaatsalie (S. sclarea) zijn een aanrader.
Geranium

Geranium

Vind een tuinaannemer in je buurt.