Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfstbloeiers: praktisch advies

Als de herfst arriveert, raken we betoverd door de prachtige tinten van de boombladeren. Maar, wist je dat er ook verschillende vaste planten in het najaar opvallende kleuren krijgen?

Hoge herfstasters

De ruwbladige Aster novae-angliae heeft variëteiten die sterke stengels (1,5 à 2 m hoog!) vormen. Woekert niet en heeft weinig last van meeldauw. Variëteiten die al in september bloeien zijn 'Barr's Blue' (violet), Violetta (violet), Rubinschatz (paars) en Vibrant Dome (roze).

Aster novae-angliae of dagpauwoog

Aster novae-angliae of dagpauwoog

De gladbladige Aster novi-belgii blijft wat lager (75-150 cm). Heeft soms wat steun nodig. Vooral de bloeiers in blauwtinten zijn prachtig. Denk maar aan de lila 'Porzellan' en 'Marie Ballard', de echt blauwe 'Pyramide' en de eerder violetkleurige 'Royal Velvet' en 'Schöne von Dietlikon'.  Geen fan van blauw? Er zijn ook wit, roze, rood en paars bloeiende vormen.

De Aster ericoides of sluiteraster heeft in september-oktober geweldige pluimenwolken met kleine witte bloemen. Wordt tot 1 m hoog. Goede variëteiten: ‘Golden Spray’ (geel) en ‘Pink Cloud’ (roze). Aster ericoïdes 'Snowflurry' is het dwergje van de familie. Hij wordt amper 20 cm hoog.

Hybride-herfstaster ‘Pink Spray’ kent een roze en overvloedige bloei (120-150 cm).

Andere herfstbloeiers

Japanse en herfstanemonen (Anemone x  hybrida en Anemone hupehensis) zijn echte herfsttoppers. De roze bloeiende A. x hybrida ‘Königin Charlotte’ wordt wel 150 cm hoog. ‘Honorine Jobert’ bloeit zuiver wit met gele meeldraden. De Hupehensis-variëteit ‘Prinz Heinrich’ kleurt warm wijnrood.

Herfstanemoon: een echter herfsttopper voor je tuin

Herfstanemoon: een echter herfsttopper voor je tuin

Ook monnikskappen stelen de show in het najaar. De Aconitum carmichaelii ‘Barker’s Variety’ bloeit in oktober violetblauw (ongeveer 150 cm hoog).

Aconitum of monnikskap

Aconitum of monnikskap

Vanaf augustus bloeit de vaste-plantzonnebloem (Helianthus decapetalus ‘Capenoch Star’) met citroengele bloemen (175 cm hoog).

Helianthus decapetalus of vaste-plantzonnebloem

Helianthus decapetalus of vaste-plantzonnebloem

De zilverkaars (Actea simplex ‘White Pearl’, vroeger Cimicifuga somplex ‘White Pearl’), (150 cm) is een schitterende late bloeier met lange witte bloemaren.

Pampagras (Cortaderia) en prachtriet (Miscanthus sinensis) dragen opvallende pluimen die groter en uitbundiger zijn, afhankelijk van respectievelijk  soort en cultivars. Ook de armeluisorchidee of paddenlelie (Tricyrtis formosana) bloeit volop.

Bij sommige vaste planten zorgen niet de bloemen, maar bessen nu voor kleur. Denk maar aan de bloedrode (maar wel giftige) bessen van Christoffelkruid of Actaea rubra (50 cm).

Verzorging

Vaste planten (meerjarige kruidachtige planten) zijn gemakkelijk te verzorgen. Laat ze na de bloei rustig afsterven. Ruim de afgestorven stengel- en bladermassa pas in het voorjaar op. Het geeft de overlevende wortels winterbescherming, wat zorg voor een isolerend laagje op de grond. Zorg er wel voor dat groenblijvende soorten niet worden afgedekt. Geef je planten in het voorjaar een goede organische basisbemesting.

Vind een tuinaannemer in je buurt.