Overslaan en naar de inhoud gaan

Siervruchten

De natuur heeft in de tuin haar cyclus weer volbracht met een overdaad aan heerlijke en prachtige vruchten. Vroeger vierde men uitbundige feesten om die weergaloze vruchtenweelde te vieren. Tegenwoordig staat de schoonheid voorop. Wij genieten vooral van al die vruchten in vormen en kleuren die struiken en sommige bomen nog tot laat in het seizoen sieren. 

Heesters met siervruchten

Het plezier in siervruchten wordt nog groter als er ook nog allerlei vogels op af komen. Vogelbezoek is nu gegarandeerd bij deze heesters:

Meidoorn (Crataegus-soorten), rode bessen in overvloed; ook lekker om wijn van te maken!

Rozenbottels (bijv. Rosa rugosa en Rosa canina) met bottels bomvol vitamine C; de vogels weten dat ook. Op het web zijn talrijke recepten te vinden voor smakelijke confituren gemaakt van deze bottels!

Dwergmispel (bijv. Cotoneaster × watereri ‘Cornubia’); massa’s grote rode bessen. 

Skimmia japonica groeit zelden hoger uit dan een meter, maar is een schoonheid! In de winter draagt hij boven zijn wintergroen bladeren een veelheid aan glanzend orde besjes in een veelheid aan kleine schermen. Er zijn ook Skimmia’s met witte besjes.

Hulst (Ilex); afhankelijk van soort en variëteit dragen de vrouwelijke planten rode, gele of zelfs witte en zwarte bessen. Rode bessen worden eerst gegeten.

Fazantenbes (Leycesteria formosa) is een bijzondere, vaste-plantachtige halfheester (tot 2 m hoog). In de zomer verschijnen hangende trossen witte bloemen met bordeauxrode kelkbladen. Daarna nestelen zich paarsrode bessen in de hangende bloetrossen. (Bron afbeelding: Mooiwatplantendoen.nl)

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Rood, maar minder lekker

Vogels hebben een spontane voorkeur voor rode bessen. Maar toch worden ze niet allemaal even gretig gegeten door vogels. Zo bijvoorbeeld:

Lijsterbes (Sorbus), de rode bessen van lijsterbessoorten zijn eerder droog van structuur en daardoor minder geliefd door vogels. Ze worden pas in tweede orde gegeten.

Gelderse roos (Viburnum opulus); hangende schermen vol glanzend rode bessen die schitterend combineren met de herfstkleur van het blad. Stukgewreven bessen hebben een onaangename geur. Vogels stellen het eten ervan zo lang als mogelijk uit.

Andere kleurtjes

Niet perse op rood gesteld, maar wel op schitterende bessen. Maak dan je keuze uit volgende planten:

Duindoorn (Hippophea rhamnoides), de oranje bessen blijven zo goed als de gehele winter aan de gedoornde struik hangen. Pas als de suikers in de bessen na vrieskou  vergist zijn tot alcohol komen de vogels ze eten. Soms zie je hen dan dronken uit de struik vallen.

Schoonvrucht (Callicarpa, bijv. C. bodinieri var. giraldii; nu rijk bezet met clusters lilapaarse bessen die aan parels doen denken. Nu pronken ze nog tussen kleurig herfstblad, maar straks aan kale takken. De cultivar ‘Profusion’ draagt zo mogelijk nog rijker dan de variëteit). (Bron afbeelding: Mooiwatplantendoen.nl)

Kardinaalshoed of -muts (o.a. Euonymus planipes) heeft gevleugelde roze vruchten in een oranje vruchtmantel en oranjerood verkleurend herfstblad. Bij E. hamiltoniana ‘Red Elf’ zijn de (trossen) vruchten warmroze met oranje zaden).

Euonymus fortunei

Euonymus fortunei

Glansmispel (Photinia davidiana), de hele winter door blijven de rode vruchtjes pronken tussen wintergroen en rood uitlopend jong blad. Let op: deze heester vraagt een beschutte plantplaats, want is niet geheel winterhard.

Bij de sneeuwballen een keuze aan besdragers. De laagblijvende Viburnum davidii is een schoonheid, want geeft van bovenuit zicht op schermpjes donkerblauwe, bijna zwartaangelopen bessen.

Parelbes (Gaultheria mucronata, vroeger Pernettya mucronata), lage struikjes, ideaal voor tuin en bloembak, met lang aanblijvende bessen die naargelang variëteit van kleur verschillen. Bij Alba’zijn ze wit. Bij ‘Big Berry’ en ‘Rubra’ rood, ‘Rosea’ gaat voor roze bessen.

Lijsterbes (Sorbus), bij lijsterbessen niet alleen rode vruchten, maar ook witte (S. forrestii en S. cashmiriana) en zelfs crèmegele, later ambergele vruchtjes (S. ‘Joseph Rock’) die lang aan de boom blijven.