Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen als winterjuwelen

De schorsen en takken van bladverliezende bomen zijn vaak ’s winters schitterend. Als het lage winterlicht op de stammen en takken valt, fonkelen ze in de zonnestralen. Met onze aanraders maak je van je tuin een echt winterjuweeltje.

Aanraders

Mooie schors

 • Esdoorns hebben mooie basten. Denk aan Acer griseum of papieresdoorn met zijn in horizontale strepen afbladerende, oranjebruine bast en Acer tegmentosum met een streepjesbast en opvallend witte jonge twijfen.
 • De sierkers Prunus maackii heeft een amberkleurige, afbladerende schors. De boom of meerstammige heester draagt in de lente witte bloesems en pakt uit met geel herfstblad.
 • Prunus serrula heeft een glanzende mahonierode bast, witte bloesems en geel herfstblad. Prunus serrula 'Jaro' gaat voor een koper-caramelkleurige bast.
 • Een berk zoals de Betula utilis jacquemontii is een echte aanrader, want helderwitte, flinterdunne schors, groene lentekatjes en geel herfstblad. Betula albosinensis 'Princesse Sturdza' heft een roze oranje schors, Betula albosinensis var septentrionalis een zacht roze bast. Bij Betula nigra 'Heritage' pelt de oranje schors voortdurend af, maar verkleurt ze ook naargelang het ouder worden.
 • De sierbraam Rubus thibetanus heeft witberijpte, paarse wintertakken, maar ook scherpe stekels.
 • Lagerstroemia indica (onder andere Eveline) gaat voor een bescheiden lichtbruine schors, maar laat die op bekoorlijke manier vervellen tot aangename tekeningen en patronen.
 • De bast van de meer dan tuingroot wordende, maar door snoeien ook als lei- en dakboom te kweken Platanus acerifolia is bontgevlekt. Zeer winterhard en gemakkelijk te snoeien. Mooie ronde kerstbalachtige herfstvruchtjes.

Gedraaide takken

 • De krul- of kronkelhazelaar (Corylus avellena ‘Contorta’), een middelhoge heester draagt opvallende krullende takken. Prachtig voor kerst- of paasarrangementen.
 • Salix babylonica ‘Erythroflexuosa’ (kronkelwilg) heeft gekrulde, oranjegele takken. Wordt max. 4 m hoog. Salix babylonica 'Tortuosa' gaat enkele meters hoger en heeft een eerder kortbrekig hout.
 • De schijnaccacia’s Robinia pseudoacacia ‘Tortuosa’ en de kleinere R. pseudoacacia ‘Twisty Baby’ (syn. 'Lace Lady') zijn prachtige kronkelaars. In de zomer dragen ze een decoratief gevederd blad.

Gekleurde takken

 • Cornus alba ‘Sibirica’heeft bloedrode wintertwijgen. De twijgen van de ‘Kesselringi’ zijn wat donkerroder soms zelfs purperzwart van kleur. Cornus sericea 'Flaviramea' pakt uit met heldergele winterse takken. De Cornus sanguinea 'Winter beauty' heeft takken die onderaan feloranje zijn, daarboven roze en aan de toppen rood.
 • Cornus controversa 'Winter orange' is een groter wordende cornussoort, met 's winters oranje twijfen.
 • De takken van de Acer palmatum ‘Sangokaku’ kleuren koraalroze. De eerste jaren is deze Japanse esdoorn niet geheel winterhard! Acer palmatum 'Summergold' gaat voor rode takken, die 's zomers schitterend contrasteren met de groene bladeren en in de winter niet aan helderheid inboeten.

Kies een boom, meerstammige heester of solitaire heester die het hele jaar door iets te bieden heeft, zoals mooie takken in de winter, opvallende lentebloesems en een schitterend herfstblad. Let er ook op dat de boom niet te groot wordt voor zijn plantplaats.

Vind een tuinaannemer in je buurt.