Overslaan en naar de inhoud gaan

Beplantingsadvies voor de winter

Welke bomen en planten zijn een must-have voor je tuin in de winter: 

Bomen als winterjuwelen

De schorsen en takken van bladverliezende bomen zijn vaak ’s winters schitterend. Als het lage winterlicht op de stammen en takken valt, fonkelen ze in de zonnestralen. Met onze aanraders maak je van je tuin een echt winterjuweeltje.

Groenblijvende planten

Groene planten zijn onmisbaar in natuur, tuin en milieu. Ze maken de zuurstof die de basis van ons leven vormt. ‘Eeuwig groene’ planten vormen daarbij de superklasse. In deze tijd van het jaar brengen we ze ook graag in huis. Geniet ervan!

Winterbloeiers

Met winterbloeiers is er volop kleur en geur! Hun bloemen komen het beste uit tegen een donkerdere achtergrond: een groene haag, wintergroene heesters of een muur. 

Kleurrijke wintertakken

Kleur zet aan tot actie, positiviteit, ademt energie en vertrouwen. Zeker in de winter is dat uiterst welkom. Groenblijvende heesters spelen natuurlijk ook een belangrijke rol, maar het mooiste zijn de bomen en struiken met kleurige, opvallende takken (en basten). Ervaar het zelf, zet ze in de tuin en geniet ervan. Keuze genoeg!

Winterheesters

In het late najaar, tijdens de winter en in het heel vroege voorjaar is vrolijke, warme kleur buiten in de tuin, op het terras of balkon een ware verademing. Als daar ook nog heerlijke geur bij komt, is het effect helemaal geweldig. Dat lukt met een aantal kleine heesters die het zelfs in plantenbakken op terras of balkon uitstekend doen.

Coniferen

Variatie in coniferen, daar gaat het hier over. Coniferen zijn er in ongelooflijk veel vormen, kleuren, maten en sferen. Sommige veranderen zelfs opvallend door het jaar heen. Ze zijn allesbehalve saai. Die verkeerde indruk wordt vooral veroorzaakt door de eenvormige, uitgestrekte sparrenbossen uit de bosbouw, waar niets anders lijkt te mogen groeien. 

Wondermooi, Helleborus!

Het zal u misschien verbazen, maar de tientallen soorten Helleborus die in Zuid- en Midden-Europa tot in West-Azië voorkomen, behoren tot de boterbloemenfamilie. De meest bekende – de kerstroos – wordt al eeuwen gekweekt, andere zijn pas sinds een of meer decennia door de kwekers ontdekt.

Winterstruiken in bloei

Toverhazelaars en winterjasmijn bloeien midden in de winter en fleuren de hele tuin (en uw humeur) op.

Winterbloemen

In de winter zijn veel planten in rust, maar er zijn enkele uitzonderingen die ook 's winters de show stelen. Denk maar aan de winterbloeiende vaste planten zoals kerstrozen, viooltjes en winterakonieten. Maar er zijn er ook anderen. Heesters die zich niets aantrekken van de kou en uitbundig hun bloemen openen.