Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo kom je tot jouw perfecte speeltuin | Tips & advies

Twintig jaar geleden woonden ze nog in de rand van Brugge. Het werd er Jan Duthoo en zijn gezin echter te druk. Ze zochten de stilte van de buiten op, kochten een boerderijtje dat toen net honderd jaar oud was, maar ook vervallen en met een absoluut overwoekerde tuin. Groot was het niet, wel met mogelijkheden dachten ze.

Tuinfiche

  • Wie? Jan Duthoo, gepensioneerd, Eli (7), Obe (6), Tor (5), Max en Sen (2). Niet op de foto: Lola (4)
  • Waar? Zedelgem
  • Oppervlakte? 1.875 m²
  • Type? Avontuurlijke speeltuin
  • Ouderdom? Achtertuin 20 jaar, avontuurlijke tuin 15 jaar
  • Ontwerp en realisatie? Eigenaar met hulp van de tuinaannemer/boomverzorger voor vellen van bomen, aanleg gazon en struikenboord.

Uitbundig groen

De tuin kreeg tijd om te groeien. Vandaag toont hij nog steeds het oorspronkelijk concept. Achter het huis en aansluitend bij de woonkamer ligt een ruim terras, aangenaam ingebed tussen borders en tuinvijver. In de borders niet alleen bloemen en kruiden, maar ook een reuzengrote buxusrups. Ze is vier meter lang en absoluut onschadelijk; een resultaat van samenvoegen van buxusbollen en scheerwerk.

Buxusrups

Buxusrups

Deze folie samen met het metalen net dat vlak onder het wateroppervlak van de tuinvijver ligt laat zien dat hier kleine kinderen, de kleinkinderen, thuis zijn. “Toen we naar hier verhuisden, waren onze eigen kinderen al flinke tieners. Voor hen moesten we dit niet meer doen.” Zij -ondertussen het huis uit en bezig met een eigen gezin- beleefden op andere manieren plezier aan de tuin. De vaste pingpongtafel verderop in de tuin is stille getuige. Niet zichtbaar - “en beter zo” grapt Jan tussen zijn woorden door- is hoe de tuin gebruikt werd voor feestjes waarbij er ook wel eens overnacht werd.

Kindvriendelijke tuin Zedelgem

Zo ver zijn de kleinkinderen nog niet. Met zes zijn ze. De oudste is zeven, de jongste twee. Eentje is er vandaag niet bij, want naar een verjaardagsfeestje. Tegenvaller: het giet regen. Voor de kinderen niet echt een probleem. Ze willen wel in de regen. Eerst is er macaroni met kaassaus, made by Moemoe. Eten doen ze buiten, onder glas, op het terras bij de keuken.

Hier zitten we midden tussen bomen en struiken die hun eigen gang mogen gaan, planten die in vorm zijn gehouden, een heg die strak in het gelid staat of net bewust een gebogen en hellende vorm kreeg. Er tussenin slingeren, kruipen en verstoppen zich smalle paadjes. Ze gaan elk voor een andere richting en een andere beleving. Eentje buigt af voor een keienveldje waarop een vogel water uit zijn bek spuit en eindigt bij een comfortabele luie stoel, een ander volgt het zigzagpatroon van lage haagjes of leidt naar een groentehoekje.

Spannende paadjes

Een ding hebben de paadjes gemeen. Ze slingeren achter de petanquebaan door. Ze is speelveld en grenszone tussen de heuse ‘thuistuin’ en het met losser groen ingepakt avonturenplein. Vijftien jaar geleden namen koeien het nog in, zonder toestemming van zowel de eigenaars als hun eigen boer/baas. Zij moesten terug naar hun eigen weide! Om het tot tuin te maken was er nog een sta in de weg. Drie grote coniferen, geplant door een vorige eigenaar. Ze kappen of rooien was een klus die Jan liever niet zelf klaarde, want te groot en te gevaarlijk. Hij ging in eigen Zedelgem op zoek naar een tuinaannemer. “Waarom ver zoeken als het ook dichtbij te vinden is”, zo redeneerde hij. Frederik De Bondt van Creagarden kwam, zag en overwon de grote bomen. Geen spoor liet hij achter. Wel ruimte voor ander en meer passend groen en gaf ineens advies en hulp voor een struikenboord die vandaag nog als scheiding met de straat fungeert.

Kindvriendelijke tuin Zedelgem

Jan Duthoo: “In de voortuin. Vooral 's avonds wanneer  de zon zuiders mooi achter de populieren ondergaat is het er heerlijk om er te zitten en te genieten van de rust over de velden met koeien, paarden en vogels. En ook van een Duveltje ... “

Met de komst van kleinkinderen kreeg deze natuurlijke tuin een alsmaar meer avontuurlijke invulling. Van boomhut tot speelhuis, van glijbaan tot zandbak, alles is zelf geknutseld. Met materiaal dat bij de verbouwing van het huis en bijgebouwen vrijkwam.  “Voor iemand die zijn hele leven een stylo heeft vastgehouden, is dat niet slecht hé. Je moet gewoon durven aanpakken” zegt Jan bescheiden. Hij voegt er wel in één adem aan toe dat goed gereedschap onmisbaar is en dat hij daar een ganse voorraad van heeft.

Creatief met hout

Elk bouwwerk gaat steeds verder dan het voorspelbare. De zandbak is niet zomaar een rechttoe-rechtaan bak, maar heeft de vorm van een schip en is voorzien van een anker en kraan. “Het is een ideetje dat ik opdeed in het Visartpark in Brugge”. Voor de boomhut had hij geen kant-en-klaar voorbeeld. “Daar heb ik wel een paar nachten van wakker gelegen”.

Eli, met zijn zeven jaar de oudste van de zes kleinkinderen, neemt de moeilijke piste naar boven: een klimwand. Sen en Max,  bijna drie, klimmen met hulp de steile trap op. Eens boven poseren ze met plezier op het bordes en lokken ons mee de boomhut in. We moeten naar de vogeltjes komen kijken.

Jan timmerde tegen de wand een nestkastje met deurtje en glasplaat zodat je zonder de broedende vogels te storen in het nest kunt kijken. Gisteren zagen de kinderen hoe jonge koolmeesjes voor het eerst de grote wereld invlogen. Zelf zwermen ze ondertussen al verder uit over en door het speelbosje van hazelaar, laurierkers en ander groen. Volgens leeftijd stappen ze aarzelend en voorzichtig of bewust en erg zelfzeker over een platliggende boomstam, springen ze van boomschijf tot boomschijf, testen ze uit of een natte glijbaan ook goed glijdt, duwen een tot bolderkar getransformeerde kinderwagen de weide op of trekken ze elkaar voort op een speelgoedauto. Tussen dat alles door zijn ze in de ban van nog een flinke mix aan sfeerbrengers en spelprikkels. Of het nu gaat over de familie everzwijn die zich met harige borstels op de rug verstopt achter een breed uitwaaierende struik, een uil die stil in een boom zit en ’s nachts zijn ogen in lichtjes van een tuinlamp verandert en een mannetje in buismateriaal dat als je knikkers in zijn handen stopt ze er aan zijn tenen terug laat uitkomen.

 

Kindvriendelijke tuin Zedelgem

Aan de andere zijde van het graspleintje staat een vlinderpaviljoen. Neen, geen serre met opgesloten vlinders. Boeboe, Moemoe en de kleinkinderen zien de vlinders liever vrij rondvliegen. Het vlinderpaviljoen is een tuinhuis/feest- en rustpaleis met een dak in de vorm van open geplooide vlindervleugels. Aan de kop steken twee lange, lichtgevende voelsprieten de lucht in en aan de kont is er een cloaca. “Het vlinderpaviljoen kan echt plassen”, roepen de kinderen en dringen bij Boeboe aan het te demonstreren. Een ruk aan een touwtje en daar gaat het: het water gutst uit een lange slang. Op zomerdagen is het hun tuindouche.

Kindvriendelijke tuin Zedelgem

Over de tuinaannemer

Bomen vellen. Hier en daar waagt een tuinliefhebber er zich aan. Het is echter niet zonder gevaar. Omgaan met een motorzaag is niet iedereen gegeven. Jan Duthoo deed het liever niet en sprak Frederik de Bondt van Creagarden aan. Die klaarde de klus in een minimum van tijd en zorgde dat het terrein plantklaar achterbleef voor nieuw groen en hielp ineens om een stevige struikenboord te planten aan de straatkant.

Nu 15 jaar later blikken zowel tuineigenaar als aannemer tevreden terug op het resultaat. “Zijn voorspelling dat in die struikenboord fazanten zouden komen wonen heeft Frederik niet kunnen waarmaken. We zien ze wel in de velden rond onze tuin, maar daar stopt het” grapt Jan. Aanleggen van tuinen doet deze tuinaannemer niet meer. “Ik heb me toegelegd op het onderhoud van tuinen, van snoeien, maaien tot alles wat er maar bij komt. Heel wat tuinen beheer ik al jaren. Ik weet wat eigenaars op prijs stellen en hoe de tuin reageert op elke bijsturing die ik doe”. Ondanks de steeds maar groeiende vraag blijft Creagarden bewust een eenmansbedrijf. “Zowat alle werkjes kan ik alleen aan en is er toch eens een grotere opdracht dan doe ik een beroep op een collega. En die zijn er gelukkig steeds meer”

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem
Image
Kindvriendelijke tuin Zedelgem

De plek waar het allemaal begon. Direct achter de woonkamer, met een terras, aangenaam ingenesteld tussen borders en tuinvijver.