Overslaan en naar de inhoud gaan

Restaurantterras: culinaire oase

Toen Alain en Tamara 15 jaar geleden van een bloemenwinkel een restaurant maakten, klopten ze bij tuinaanemer en tuinarchitect Rik Olivier aan om van de tuin een terras voor de klanten te maken. De aanpak van Rik sloot helemaal aan bij wat Alain en Tamara voor ogen hadden. 15 jaar later werken de drie nog steeds samen. Rik zorgt er met oog voor detail voor dat de terrassen en het groen rondom het huis gelijke tred houden met de groei van het restaurant. Een meer dan succesvolle samenwerking.

Het terras van een restaurant moet niet zomaar mooi zijn, maar ook functioneel. Personeel moet zich vlot kunnen bewegen en klanten moeten het gevoel hebben dat ze het rijk voor zich hebben, zonder dat de verbondenheid met de andere tafels verloren gaat. De tafelschikking moet bij gelegenheid makkelijk te veranderen zijn en de zon heeft zijn plaats aan tafel, maar mag niet hinderen.

Geniale oplossing

Een heel bord vol voor Rik Olivier, maar hij vond een geniale oplossing. In plaats van planten te verankeren in de grond zette hij ze in verplaatsbare potten. Alain en Tamara kunnen zo gemakkelijk de indeling van de tafels aanpassen en de natuur rondom naar believen schikken. Wanneer een plant uitgebloeid is dan zorgt Rik voor een nieuwe blikvanger.

Krachtige kleurenpracht

Daarnaast schikte Rik langs de terrassen diverse groenstructuren in buxus, taxus en liguster op stam. De bonte verzameling plantpotten en hortensia’s brengen kleur in de tuin. Dankzij een uitgekiende selectie van bloembollen, kruiden en zomerbloeiers biedt de tuin elk seizoen een krachtige kleurenpracht.

Met de jaren stak Rik ook de voortuin in een nieuw kleedje te steken. De klanten kregen er een terras bij met de geborgenheid van geleide lindebomen en een kleine vijver met borrelelement. Een vernieuwd lichthellend kleiklinkerpad maakt de lekkere keuken voor iedereen toegankelijk. De vaste hagen laten een speelse blik toe op andere bezoekers, maar temperen toch voldoende het gezellige geroezemoes aan de andere tafel.

De tuin is een ware culinaire oase.  De zintuigen worden niet enkel geprikkeld door wat uit de keuken komt, maar ook door de kleuren en geuren die tuinarchitect Rik uitzocht en plaats gaf rond het huis.

Deze tuin won brons in de categorie 'groen kleurt' in de wedstrijd 'De Vlaamse tuinaannemer 2014-2015'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Landelijke tuin