Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de zeven pijlers van geluk

Bij de verbouwing van hun vorige woning ging de tuin wel zes keer opnieuw onder de schop. Ditmaal beslisten de eigenaars na aankoop van een groot perceel in het landelijke Poeke, om meteen de tuinarchitect en -aannemer te betrekken in hun plannen. En ze hadden hun huiswerk zeer grondig gemaakt. Tuinaannemer Bjorn Bil kreeg zeven aandachtspunten voorgeschoteld om hun nieuwe verhaal tot een successtory te schrijven.

Onderhoudsvriendelijke en het jaarrond attractieve hoeve

De eigenaars wensten het 1,3 ha grote perceel volledig te benutten, dus geen bloementuin rond de woning met in de verte enkel gras- en weilanden. Ook wilden ze geen slaaf van hun tuin worden; het onderhoud moest haalbaar blijven én de tuin moest jaarrond attractief zijn. Verder waren ze op hun privacy gesteld, maar waar mogelijk moest Bjorn het zicht op het omringende landschap bewaren. Tot slot wensten de eigenaars in de toekomst enkele boerderijdieren rondom de woning te houden.

Meteen een schot in de roos

Bjorns eerste plan hield rekening met elk punt op hun aandachtslijst en werd meteen enthousiast onthaald. Terwijl het nieuwe gebouw langzaam maar zeker uit de grond rees, startte hij met de voorbereidende grondwerken. Waar nodig nivelleerde hij het terrein. Ook installeerde hij meteen de nodige regenputten én een ruime kuip voor het zwembad. Een ingenieuze ha-ha loste in een klap twee verwachtingen van de eigenaars in. De schapenweide bleef deels gevrijwaard van een storende omheining én de ha-ha hield de waterhuishouding op het perceel perfect in balans.

De ha-ha houdt de waterhuishouding op het perceel perfect in balans

Sierlijke verhardingskeuze

Tuinaannemer Bjorn Bil gebruikte diverse verhardingsmaterialen voor de toegangswegen, paden en terrassen rondom de woning. Zo bestaat de oprit uit een brede sierlijke grindstrook die aansluit op een kasseipad naar de woning. Rondom het huis tussen de lage, gevarieerde beplanting leiden kleiklinkerpaden naar de diverse terrassen in blauwe hardsteen. Een robotmaaier houdt het ruime grasperk tot in de uiterste hoekjes netjes in toom. Tegen de perceelsgrens kunnen de eigenaars in alle rust langs de tuingrenzen en doorheen de boomgaard kuieren via een 400 meter lang wandelpad.

Kleiklinkerpad met plantenborder

bloemenschermen en losjes gesnoeide hagen

Bjorn koos voor meidoorn als haag rondom de woning en om het perceel. De hagen zijn losjes gesnoeid en bieden zo nog steeds een ruime doorkijk naar het omringende platteland. Vlakbij de woning nestelen zich lage wintergroene massieven die Bjorn combineerde met de witte bloemschermen van hortensia’s, heerlijk geurende lavendel en lichtroos bloeiende heesterrozen. Enkele meerstammige krentenbomen bieden volop voedsel aan de vogels en tooien zich in de herfst in prachtige kleuren.

Lage wintergroene massieven met meerstammige krentenbomen

Enkele keren per jaar snoeit Bjorn de hagen en onderhoudt hij de borders rondom de woning. Zo blijven de eigenaars verzekerd van een optimaal zicht op het omliggende landschap en behouden ze de nodige privacy. Een puike zeven op zeven prijkt op het eindrapport dat hij van de blije bewoners mocht ontvangen.

Deze tuin won zilver in de categorie 'groot' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2019-2020'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Brede sierlijke grindstrook die aansluit op het kasseipad
groene massieven met krentenbomen
Kleurrijke plantenborders rondom de woning