Overslaan en naar de inhoud gaan

Verticale tuin: tips en ideeën

Mis geen vierkante meter oppervlakte van je patio, terras of balkon, maar kleed het wel groen aan. Het kan met een verticale tuin. Je tuinaannemer adviseert je graag over de meest passende hardware en het inbouwen van een watergeefsysteem. Experimenteer eventueel zelf met bloembakken en plantzakken. Kies vooral bladhoudende planten om ook ’s winters op groen uit te kijken!

Zegge (Carex oshimensis 'Everlime')

Compact en decoratief

Everlime heeft een streepje voor op andere Carexsoorten. Het is een compacte, 40 cm hoge plant, met het jaarrond een decoratief blad; groen met een geel randje en kan goed tegen winterkoude. In de zomer volgen niet echt opvallende bruine bloemaren.

In de zon extra geel

Everlime kan zowel in zon als halfschaduw. In de zon zijn haar gele randen wat breder. Hou het plantsubstraat steeds licht vochtig. Plant deze zegge in lijnen of groepen van minstens 7 stuks voor een sterk visueel effect.

Kaal hoeft niet

In het voorjaar helemaal kaal zetten kan en mag, maar het volstaat om alleen de minder mooie bladeren weg te knippen. 

Kardinaalsmuts (Euonymus fortenei 'Harlequin')

Accent tussen groen

Deze bonte vorm van kardinaalsmuts gaat voor veel wit in zijn bladeren; jonge bladeren zijn soms zelfs helemaal wit, later komen er een spatje groen bij. Die grote hoeveelheid wit zorgt voor een mooi contrast in de veelal groene verticale wanden en creëert een ruimtelijk gevoel in patio’s en binnentuinen.

Snoei als je wil

Deze kardinaalsmuts is een eerder trage groeier en vraagt dus amper onderhoud. Wil je toch eens bijknippen doe dat het dan in maart, bij het begin van het groeiseizoen.

Euonymus

Euonymus

Schoenlappersplant (Bergenia sp.d.)

Zoolgroot

De bladeren van de schoenlappersplant zijn meer dan voetzool groot en bovendien leerachtig, gelukkig wel groen. Ze zijn goed winterhard en kunnen zowel zon als schaduw aan, ideaal dus om in een verticale tuin thuis te zijn. De plant gaat ook voor een mooie bloei. Vanaf maart steken tussen roze bloemen op sterke stengels hun kop omhoog tussen de bladeren.

Alleen maar mooi houden

Hou de planten fris en mooi door het wegknippen van uitgebloeide bloemstengels en lelijk geworden bladeren. Een seizoen staat daar niet op. 

Heuchera

Schilderen met hybriden

Met Heuchera breng je patroon en kleur in je verticale tuin. Deze vaste plant bestaat in een veelheid aan soorten en hybridevormen met een nog grote aantal bladkleuren: groen, limoen, geel, karamel, rood, bruinpaars tot bijna paarszwart. Hoewel overbodig bij zoveel kleur doen de planten er van juni tot september nog eens bloemen bovenop, meestal in trosjes op lange bloemstengels.

Fris geknipt

Heuchera houdt zijn blad het jaarrond. Knip toch elk voorjaar het oude blad weg en maak zo plaats voor nieuw, fris gekleurde bladeren. 

Heuchera

Heuchera

Gewone eikvaren (Polypodium vulgare)

Varen op de muur

De gewone eikvaren is een wintergroene plant die ook in het wild wel eens op muren en dus op een verticale plantplaats groeit. Vooral bij het begin van de zomer is het een erg frisse verschijning, want vormt net dan nieuwe bladeren. Ze zijn diep gelobd en gaan breed uit. Eikvaren wordt niet hoger dan 25 cm.

Oud mag weg

Eikvaren ankert zich spontaan en stevig vast in de verticale wand, want groeit vanuit een wortelstok. Snoeien is niet nodig. Verwijder eventueel minder mooi, oud blad. 

Verticale tuin

Verticale tuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.