Overslaan en naar de inhoud gaan

Daktuin of dakterras

Een dakterras of daktuin vraagt een minimum aan planten, maar wel planten die gaan voor bijzondere uitstraling, kleur, vorm of geur. Echt hoog mogen ze niet worden. Je zit tenslotte al hoog en wind kan hier sterk waaien. Ze moeten ook goed en gezond groeien in een minimum volume aan grond. Eventueel zelfs in een bloembak of kuip. Gelukkig helpt de tuinaannemer met passend, voedselrijk en waterbufferend substraat. Hogere planten geeft hij een extra (ondergrondse) steun, kwestie van hen sterk rechtop te houden.

Mexicaanse oranjebloesem (Choisya ternata)

Plantenparfum

Oranjebloesem gaat spontaan voor een mooi ronde vorm en blijft ook ’s winters mooi diepgroen. In mei bloeit de plant met kleine groepjes aangenaam naar citrus geurende witte bloemen. Hoe meer zon, hoe intenser de bloemen geuren en zelfs de bladeren aroma bevatten. Kneus ze om hun aroma ten volle te genieten.  ‘Aztec Pearl’ bloeit extra rijkelijk en heeft meer ingesneden bladeren. 

Twee maal bloei

Snoeien hoeft niet. Wil je een plant extra compact houden, kort dan snel na de bloei in. Alleen maar de topjes afsnijden zorgt vaak voor een (bescheiden) herbloei in het najaar. 

Reuzenlavendel (Perovskia atriplicifolia 'Little Spire')

Blauwer dan lavendel

Reuzenlavendel is absoluut geen lavendel, al heeft de plant wel grijze blaadjes en bloeit ze vanaf juli met een veelheid aan blauwe bloempjes. De plant gaat voor meer uitbundigheid, vooral in vorm en groeikracht maar ook in aantal bloemstengels en dus kleureffect. ‘Little Spire’ houdt het op zestig centimeter en is daardoor geschikt voor een daktuin en terrasdecoratie.

Snoeien bij groeien

Snoei de reuzenlavendel niet voor de winter, maar in maart – april, wanneer nieuwe blaadjes tevoorschijn komen. Je ziet dan heel goed welke takjes dood zijn en weg mogen. Kort de andere takken in op ongeveer 10 cm boven de grond.

Vijg (Ficus carica 'Jordan')

Karakterplant

Met zijn dikke takken en stam(men) is de vijgenboom een karakterplant. De expressief grote bladeren op stevige takken geven hem nog meer cachet. Belangrijk is wel dat je de vijg -zeker als die in pot of bak staat- beschermd tegen de ergste winterkoude.

Gieten en mesten

Geef van maart tot september voldoende water, zonder dat er water in de pot blijft staan. Stimuleer gezonde groei door in het vroege voorjaar een flinke portie organische meststof en wat extra kalk in de potgrond te mengen. Snoei wanneer nodig tussen november en februari.

Lekkere vijgen

‘Jordan’ -een verwijzing naar zijn herkomst uit Israël- draagt grote, paarse tot bijna zwart gekleurde vruchten met smakelijk vruchtvlees. Zelfs een jonge plant gaat al voor een flinke oogst. Geniet eigen vijgen vanaf augustus. 

Vijgenboom of Ficus

Vijgenboom of Ficus

Perzisch ijzerhout (Parrotia persica 'Persian Spire')

Daktuinversie

‘Persian Spire’ is ideaal voor een daktuin en/of gebruik in pot of bak. Hij combineert de kwaliteiten van het gewone Perzisch ijzerhout -mooi stammenspel en takkenstructuur met verrassende kleurevolutie en extreem vroege bloei- met een eerder bescheiden omvang en vooral slanke vorm.

Kleurevolutie

In februari bloeit Parrotia op zijn kale takken met minuscuul kleine -meestal roodbruine- bloempjes. Vanaf maart volgen de bladeren. Jong zijn ze paars van kleur, in de zomer donkergroen met bruine rand en in de herfst tinten die variëren tussen geel en oranjerood.

Snoeien in de winter

Parottia hoef je niet te snoeien. Wil je wat meer stam zien, knip dan snel na het vallen van de bladeren het teveel aan zijtakken weg. 

Zwarte bamboe (Phyllostachys nigra)

Plant met lijnenspel

Zwarte bamboe groeit twee meter hoog en charmeert met beweeglijk groen gekleurd blad op lange halmen en zwart gekleurde ‘stokken’. Het is een echte sfeermaker. Plant één plant als architecturaal accent; maak hem extra charmant door de onderste halmen weg te knippen.

Een grotere groep is ideaal als zicht- en windscherm.

Gevangen houden

Deze bamboe heeft de neiging steeds meer ruimte in te nemen, het is een woekerende soort. In pot of bak is dat geen probleem. In een perk of plantvak zetten tuinaannemers hem gevangen achter een wortelbegrenzer.

Geef stabiliteit

Bamboe is niet breed en volumineus, toch kan hij flink wat regen en wind vangen. Voorkom omwaaien en gebruik een pot met groot vloeroppervlak. Maak de pot eventueel extra zwaar door er wat stenen in te leggen.

Daktuin

Daktuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.