Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene gevels: tips voor klimplanten

Een klimplant tegen of voor je gevel is niet alleen mooi, maar ook nuttig. Goed gekozen kleedt zo’n groene gevel je woning mooi aan en zorgt ze voor een isolerend jasje. In de zomer beschermt het tegen extreme opwarming en in de winter houdt het regen en koude weg. Bovendien is een groene gevel een enorme meenemer voor biodiversiteit in jouw straat en buurt. Op een minimum aan oppervlakte breng je een massa groen aan dat zowel nest- als schuilplaats is voor vogels en (nuttige) insecten. Ga je voor een bloeiend exemplaar dan maak je ineens bijen en vlinders ontzettend blij, wat zorgt voor nectar en stuifmeel. Draagt de plant ook nog eens vruchten dan is je groene muur buiten ineens een grote gedekte, verticale tafel voor heel wat vogels.

Kies de juiste planten

Laat een tuinaannemer mee bepalen welke plant of plantencombinatie best aansluit bij jouw wensen én geschikt is voor jouw woning. Zelf zie je door het grote aanbod mogelijk niet de juiste keuze. Er zijn klimplanten die maar één jaar overleven, maar ook planten die een tuinleven lang het beste van zichzelf geven. Er zijn klimmers die zonder enige hulp meters hoog, zelfs huizenhoog gaan, maar ook soorten die klimhulp nodig hebben. Deze soorten plakken niet tegen de gevel maar vormen groenschermen op bijvoorbeeld 10 cm voor de gevel.

Bij beide types zijn er dan weer die hun bladeren in de winter houden of ze na een schitterende herfstkleur laten vallen zodat hun takken- en twijgenspel als kunstwerk zichtbaar wordt op de muur. En dan hebben we het nog niet gehad over het aanbod aan klim- en leiplanten met mooie bloei, soorten die je tuin en straat vullen met aangenaam parfum of gaan voor eetbare bessen en vruchten.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Help de plantjes klimmen

Voor de soorten die zich niet met eigen hechtworteltjes of zuignapjes aan een gevel vastzetten, is een klimhulp noodzakelijk. Een tuinaannemer gaat voor een installatie op maat van je plant en houdt rekening met hun favoriete groeiwijze. Willen ze omhoog of eerder breed uit? Hij kijkt daarbij ook naar de toekomst, naar het moment dat jouw klimplant volwassen is. Ook dan moet ze nog steeds stevig aan de muur verankerd blijven, zelfs tijdens een striemende regenbui of stormwind die hevig aan de bladeren trekt en duwt. Tegelijk geeft een goede klimhulp alle ruimte om te groeien. Ze plakt niet tegen de muur en staat de planten toe er zich in alle comfort rond te draaien of er zich op een andere manier aan vast te grijpen. Daarbij kunnen ze zelfs in volume kunnen toenemen.

Groene gevels

Duurzaam groeiproces

Een tuinaannemer weet beter dan wie ook hoe elke plant het naar haar zin kan hebben. Liefst van al geeft hij ze graag veel wortelruimte. In een stedelijke omgeving is die echter beperkt. Toch slaagt hij er in om door het wegnemen van slechts enkele tegels of andere verharding en het gebruik van kwaliteitsvol bodemsubstraat en bemesting de planten een goede start te geven. Zo kunnen ze zich nadien op eigen kracht een weg banen in diepere grondlagen op zoek naar voedsel en vocht, kwestie van gezond te groeien en te doen wat u ervan verlangt. Mooi en nuttig zijn!

Gelaagdheid bij klimplanten