Overslaan en naar de inhoud gaan

Buxusmot bestrijden

Buxus is een ideale plant voor kleine hagen of als vormplant in een pot of in de tuin. Maar wat als deze inheemse groenblijver te kampen krijgt met buxusmot en de rupsen ervan hem helemaal kaalvreten? Geen nood! Deze vervelende plaag is perfect te bestrijden. Professionele tuinaannemers kunnen je hierbij met raad en daad bijstaan: zij kennen het beste bestrijdingsmoment en hebben alle nodige middelen voor handen.

Hoe herken ik de rupsen van de buxusmot en de schade die ze aanrichten?

De rups van de buxusmot heeft een zwarte kop en een felgroen lichaam dat tot 4 cm lang is met zwarte stippen en zwarte en lichte strepen. De eerste schade is moeilijk te zien, maar wanneer meer blaadjes aangetast worden, zijn de volgende symptomen merkbaar: bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takken. Ook spinnen de rupsen blaadjes aan elkaar en zijn er grauwgroene uitwerpselen te zien.

Tip: Inspecteer buxus regelmatig op rupsen en eventuele schade. Zo kan je indien nodig tijdig actie ondernemen.

Hoe kan ik de buxusmot bestrijden?

Tot de verpopping start, kan je buxusmot bestrijden met een biologisch bestrijdingsmiddel. Bestrijdingsmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis werken snel en doeltreffend. Je kan hiervoor terecht bij een professionele tuinaannemer, want dit middel is niet verkrijgbaar voor particulieren. Andere biologische producten om de rupsen te bestrijden zoals Spinosad en Pyrethrum hebben een vergelijkbare werking en zijn wel te koop voor particulieren. Bij het behandelen van een buxus is het belangrijk om goed binnenin de struik te spuiten zodat alle bladeren goed bespoten worden en dit te herhalen bij zware schade.

Eens de verpopping begint, naar het einde van mei, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een volledig afgesloten zak. Volg de plaag goed op tot de winter, want buxusmot heeft verschillende generaties per jaar.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Moet ik m'n buxus vervangen bij erge schade?

Door regelmatig te controleren op rupsen en ze indien nodig met de juiste biologische middelen te bestrijden, is buxusmot makkelijk te beheersen. Daarnaast staat de buxus ook bekend om zijn goede recuperatievermogen. Bij een correcte opvolging zullen er bij afgevreten planten na enkele weken weer nieuwe bladeren zichtbaar zijn. Je buxus verwijderen of vervangen is dus zeker niet nodig.

Heeft je tuin ook last van de buxusmot maar heb je nog geen specialist die je bijstaat?

Buxusmot bestrijden