Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 06 | Nadruk op vaste planten

Beginvraag van de meeste tuineigenaars is bijna steeds een functionele verharding richting woning en garage of carport. Dat zien en ervaren Gil en Marc in Aarschot waar tuinaannemer Hans Rodyns een project voorbereidt voor een mooie en lange toekomst. Op planten is het hier nog even wachten. Wat met planten echter allemaal mogelijk is, ontdekken ze in een ander project van Hans, waar bijzondere bomen, maar ook vaste planten gaan voor een erg bijzonder kader en verrassende tuinplekken. Marc geeft tips om maximaal resultaat te hebben met borders. Vaste planten worden niet zomaar ‘geboren’, ze zijn het product van vakmanschap van plantenkwekers. Hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken, toont Dimi op zijn kwekerij in Kampenhout.

20231029_VDTT_S03_Aflevering 6_Foto 1

Eén tuin, veel variatie

Vier aparte tuinen die samen één geheel vormen: we vonden ze in Lier. Tuinaannemer Hans Rodyns en zoon Lander creëerden hier een veelzijdig landschap van zo’n 2.000 vierkante meter.

Een intieme zwemkamer

In het eerste tuindeel, bij de woning, kwam een zwemvijver. Hiervoor werd niet de hele breedte van de tuin gebruikt: aan de linkerkant vormt een groenscherm van Portugese laurier, Prunus lusitanica, de afscheiding met de inrit naar de garage. Zo ontstaat een wat intiemere sfeer. In een groenkussen van Japanse hulst, Ilex crenata, groeit een mooie meerstammige christusdoorn, Gleditsia ‘Sunburst’. Aan de andere kant van het terras pakt een Judasboom of Cersis siliquatrum al in april uit met paarse bloemen. Tegen de woning groeit een blauweregen, die verder loopt over de hele wand langs de zwemvijver. De tuinaannemer bekleedde deze betonnen muur met heel decoratieve steenstrips van leisteen. En rondom de vijver koos hij voor ipé-planken die in de lengte werden doorgezaagd. Zo ontstond een bijzonder elegante tuinkamer, waar de bewoners heel graag gebruik van maken.

Van garage... tot Tuinaannemereffect

Een beetje verder trekt het gezellige poolhouse de aandacht: deze vroegere garage bouwden Hans en Lander om tot een erg sfeervolle tuinkamer. Hier geniet de familie met volle teugen, zowel ’s zomers met de ramen open, als op koude winterdagen, knus bij de open haard.

Kleur troef

In het tweede tuingedeelte valt meteen het uitbundige plantengebruik op. De mooi gevulde borders slingeren door het gazon, opgebouwd van laag naar hoog. Tulpen en hyacinten wisselen af met sieruien die nog net hun laatste bloei tonen. Nu pronken de pioenen met hun felroze bloemen. Kattekruid en Salvia kleuren hun omgeving heerlijk blauw. En een heel sierlijke, opvallend gevormde bloeier is het gebroken hartje, Dicentra spectabilis.

Het sponstuin-idee

Bij de aanleg van de tuin hield de tuinaannemer uiteraard rekening met de opvang en infiltratie van regenwater. Verborgen achter het groot hoefblad maakte hij een wadi: een diepere plek waar na een overvloedige stortbui het water langzaam de grond kan intrekken. Ook het dakwater van het tuinhuis komt via een leiding hier terecht. In die afwisselend natte en droge omgeving groeien onder meer gele lis en smeerwortel. Origineel is het houten terras boven de wadi. Nog een leuke zitplek voor de bewoners, afgeschermd van de woning, met zicht op de fruitbomen, een statige Catalpa en opvallende rode esdoorns.

Schaduwtuin in volle groei

Helemaal achteraan vinden we een schaduwtuin in ontwikkeling. De prachtige grillig gevormde Catalpa, een donkerbladige esdoorn en de andere hoge bomen werden nog door de vorige eigenaar geplant. Het vijvertje, ook uit die periode, is volledig overgroeid door eendenkroos terwijl varens en salomonszegel gaan voor een perfecte randbeplanting.

20231029_VDTT_S03_Aflevering 6_Foto 1

Vind een tuinaannemer in je buurt.