Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuin in de schaduw

Eeuwen van evolutie maakte schaduwplanten sterk. Ze groeien gezond met slechts een minimum aan licht en hebben daarvoor intens groene bladeren. Ook hun bloemen evolueerden mee. Ze gaan voor opvallende kleuren en erg vaak een hemels parfum. Bijzonderheden waar jij in je tuin voordeel mee doet.

Rode elfenbloem (Epimedium rubrum)

Mooi rood in de border

Epimedium rubrum houdt zich laag tegen de grond, geeft onkruid geen kans en bloeit met rode bloempjes die lijken te zweven boven rood aangelopen bladeren. Laat een veldje aansluiten tegen het terras en plant er een of enkele solitaire vaste planten of struiken in. De combinatie is bijzonder!

Knippen voor kleur

Zonder dat je ook maar wat moet doen kleurt de plant je tuin mooi. Vind je fris rood blad echt de max, knip dan in maart alle oud blad weg. 

 Elfenbloem 'liever lui' (Epimedium)

Elfenbloem 'liever lui' (Epimedium)

Leliegras (Liriope muscari)

Gras met bloempjes

Liriope ziet eruit als gras en bloeit vanaf de zomer met paarse bloempjes die doen denken aan blauwe druifjes. Het is geen van beiden, maar wel ‘leliegras’, een vaste plant. Ze kan jarenlang op dezelfde plek blijven en wordt alleen maar sterker en mooier.

Geen meststof!

Knip tegen de winter uitgebloeide bloemstengels weg. Geef Liriope nooit meststof; ze vormt dan vooral blad en minder tot geen bloemen. 

Ranonkelstruik (Kerria japonica)

Groen als basis

Ranonkelstruik en vooral de dubbelbloemige ranonkelstruik (Kerria japonica ‘Pleniflora’) is een frisse verschijning in de tuin. Zijn twijgen zijn groen en schieten dicht tegen elkaar omhoog uit de grond. Vanaf het vroege voorjaar dragen ze frisgroene bladeren en felgele bloemen. In het najaar kleuren de bladeren geelrood. Ze vallen af na de eerste vorst en laten weer alle aandacht gaan naar de groene twijgen.

Snelle vullers

Hou de plant jong door elk jaar, einde mei – begin juni, zowat een derde van de takken, laag tegen de grond weg te knippen. De opengekomen plaats wordt nog hetzelfde jaar ingenomen door nieuwe scheuten.

Ook in huis

Kerriatakken halen het voorjaar in huis. Combineer vanaf januari met een bosje tulpen. Merk hoe niet alleen de groene takken, maar ook de frisgroene blaadjes de tulpen extra waarde geven. Ook bloeiende kerriatakken doen het prima in een vaas.

Ranonkelstruik (Kerria japonica)

Ranonkelstruik (Kerria japonica)

Sarcococca hookeriana var. Humilis

Pure parfum

Sarcococca heet in het Nederlands vleesbes of zoete buxus; namen die haar geen eer aandoen. Het is namelijk een heuse parfumplant! Op het moment dat andere planten in winterrust zijn, van december tot maart, bloeit zij met minuscule witte bloempjes die de ganse tuin vullen met zoet parfum. Knip gerust takjes af om de geur in huis te halen!

Jaarrond sterk

Sarcococca is wintergroen en wordt amper 50 cm hoog. Het plantje vertakt zich spontaan tot een goed compacte vorm en staat sterk op eigen takken. Snoeien en steunen is niet nodig. 

Sarcococca hookeriana

Sarcococca hookeriana

Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Mooi in alle seizoenen

Een krentenboompje bloeit al vroeg in het voorjaar met een massa kleine witte bloempjes. Ze komen tevoorschijn net voor of samen met jong roodbruin blad en vallen daardoor eens zo goed op. In de zomer volgen bessen die je effectief als zoete krentjes kunt gebruiken en graag door vogels worden gegeten. In de herfst kleuren de bladeren brons en rood.

Mooi alleen

Een krentenboompje dat solitair staat, groeit mooi evenwichtig uit. Zijn stammen en takken gaan mooi alle kanten uit en tonen het beste van bloemen, blaadjes en takken. Licht ’s avonds de plant op met een spot en je hebt een levend kunstwerk in de tuin.

Beeldhouw je plant

Hoewel zelden nodig, kan je vorm en structuur van het krentenboompje bijsturen. Snoei zo snel mogelijk na de bloei. De plant gaat dan verder vertakken, vormt meer nieuw hout en bloeit het volgende jaar nog rijker. Maskeren laag zittende takken het mooie stammenspel, knip die dan gelijk wanneer in het jaar weg. 

Vind een tuinaannemer in je buurt.