Overslaan en naar de inhoud gaan

Ideale planten voor terras in de schaduw

Bladplanten voelen zich perfect thuis in schaduw en tonen er zich zelfs sterker dan in volle zon. Wintergroen of elk jaar met nieuw blad, ze kunnen zowel in volle grond als pot en bak en variëren in structuur, vorm en grootte, maar ook in bladkleur. Zelfs groen toont zich in de grootste verscheidenheid. Heel wat bladplanten komen ook nog eens verrassend uit de hoek met opvallende bloemen en zijn ideaal te combineren tot een gezellig geheel:

Hartlelie (Hosta sp.d.)

Stevig blad

Hosta’s, en vooral de soorten met donker, stevig blad, gaan voor sfeer op en rond je terras. Ze doen het schitterend in een pot of schaal en vragen geen gezelschap van andere planten. Laat je verrassen door de bloemstengels die in juni tussen de bladeren omhooggroeien en zorgen voor een extra accent.

Eigen bescherming eerst

In het najaar kleuren de hosta’s geel en laten ze hun blad slaphangen. Laat het liggen tot het voorjaar. Het beschermt de wortels tegen vorst en (teveel) regen.

Stop slakken

Laat slakken jouw hosta’s niet op hun menu zetten. Stop ze met een koperbandje rond de plant, vang ze in een bierval of ga ze te lijf met ecologische slakkenkorrels. 

Hartlelie (Hosta sp.d.) => onderaan

Hartlelie (Hosta sp.d.) => onderaan

Rododendron (Rhododendron)

Het jaarrond mooi

Rododendrons zijn eigenlijk bosplanten. Ze doen het goed onder bomen en dus ook in de schaduw. Zowel bij gewone als dwergrododendrons is er volop keuze in bloemkleur en -tijdstip. Ook zonder bloemen zijn de planten erg mooi. De meeste gaan voor donkergroen, leerachtig blad en karaktervolle knoppen. Yakushimanumhybriden hebben grijsgroene bladeren met een vaak bruine onderzijde.

Graag zuur

Verwen rododendrons elk jaar opnieuw met een heidemeststof of een dun laagje heidegrond. Het houdt de grond zuur en hen dus gezond.

Snoeien mag

Knip gerust wat bloemtakken om ze in een vaas te zetten. Knippen (of snoeien) tijdens of na de bloei doet de plant absoluut geen kwaad. Een te groot geworden plant mag je na de bloei drastisch inkorten. 

Tuin in de schaduw

Aucuba japonica

Geel licht

Aucuba heeft een mooi bont blad met neiging tot dominantie van geelaccenten. Zet de plant gerust in de meest donkere hoek van je terras en breng die zo meer tot leven. In het voorjaar verrast aucuba met frêle witte bloempjes, gevolgd door rode bessen. 

Plant op maat

Laat de plant groeien en ze wordt ongeveer twee meter hoog. Snoei voor een meer compacte vorm. Het kan het jaarrond. Knip te lange takken weg met een snoeischaar. Verwerk afgesneden takken in bloemcreaties. 

Japanse bamboe (Pseudosassa japonica)

Een levend zichtscherm

Bamboe geeft je terras een exotische look. Japanse bamboe (Pseudosassa japonica) is een perfecte schermplant die zonder veel licht en zon kan. In pot of bak houdt deze bamboe het op ongeveer twee meter hoogte. In volle grond wil hij tot vier meter gaan en neemt daarbij steeds meer ruimte in. Je tuinaannemer plant hem daarom in een kuip of gevangen achter een wortelbegrenzer.

Wisselen van blad

Pseudosassa is wintergroen, maar verliest in de winter wel wat oud  blad. Kaal wordt hij nooit. In het voorjaar komen er snel nieuwe bladeren bij.

Meer dan regen

Regen alleen is te weinig voor bamboe in pot of bak. Giet wekelijks minstens één keer. Geef ook in de winter af en toe water; liefst eens per maand, op een vorstvrije dag. 

Bijzondere klimop (Hedera)

Veelzijdige basis

Plant kleinbladige klimopsoorten in potten en bakken en je hebt er verder geen omkijken naar. Liever geen potten? Laat de klimop gewoon over de grond kruipen, als bodembedekker.

Liever kleur

Kies bontbladige soorten of combineer met seizoensbloemen; bollen op pot in het voorjaar, perkplanten voor de zomer of chrysantjes voor de herfst. In de winter mag het ineens kerst- of eindejaarsdecoratie zijn.

Lang en kort

Wordt de klimop te geweldig? Zet er dan -gelijk wanneer- de schaar in. Knip niet alle takken op gelijke lengte. Hou het zo natuurlijk mogelijk zodat je knipwerk niet opvalt.

Bijzondere klimop (Hedera)

Bijzondere klimop (Hedera)

Schaduwterras: Hosta onderaan

Schaduwterras: Hosta onderaan

Schaduwterras

Schaduwterras

Vind een tuinaannemer in je buurt.