Overslaan en naar de inhoud gaan

Gazon bemesten

Een mooi gazon vraagt om goed onderhoud. Net als alle planten, heeft ook gras licht, water, lucht en voedingselementen nodig om te leven. Je gazon bemesten op regelmatige basis is dus geen overbodige luxe. Je tuinaannemer kan je ook bij de bemesting van je gazon bijstaan met raad en daad.

Waarom gras bemesten?

Een bodem die bedekt is met een gazon, ondergaat voortdurend een verlies aan voedingselementen door het weghalen van de grassnippers en uitspoeling door regenwater. Daarom is het noodzakelijk om gras te bemesten. Zo verzeker je de vruchtbaarheid van de bodem en hou je het gazon mooi. Maar pas op! Beredeneerd bemesten is een must. Overdaad schaadt het milieu door uitspoeling van de nutriënten. Vraag raad bij je tuinaannemer voor een milieuvriendelijke bemesting.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Welke bemesting voor jouw gazon

Kies voor een complete en evenwichtige NPK + Mg-formule. Of je nu voor organische of chemische meststoffen kiest, je tuinaannemer kan je perfect advies geven over het soort meststoffen, de toedieningswijze en -tijdstip en de hoeveelheid. Kies voor kleine meststofkorrels: die zorgen voor een homogenere verdeling en uiteindelijk ook voor een uniforme grasgroei en kleur.

Overdaad schaadt het milieu door uitspoeling van de nutriënten. Vraag raad bij je tuinaannemer voor een milieuvriendelijke bemesting.

Laat de zuurheidsgraad van je gazon meten

Vooraleer dat je je gazon laat bekalken, meet je beter eerst de zuurheidsgraad. Laat je hiervoor bijstaan door een vakbekwame adviseur. Hij kan het best inschatten of je gazon bekalking nodig heeft.

Een zure bodem duidt op kalkgebrek en is een belangrijke oorzaak van mosgroei. Bovendien vermindert de werking van de meststoffen bij extreem zure bodems. Voor jaarlijks onderhoud is ongeveer 8 à 10 kg kalk per are nodig. Hiervoor neem je best contact op met je tuinaannemer. Het kalken kan al einde herfst/begin winter gebeuren. Meestal gebeurt dit in de lente én voor het bemesten van de gazon.

Wanneer gazon bemesten?

Meststoffen worden meestal gestrooid vanaf maart tot mei. Voor een ideaal resultaat is het belangrijk dat er tijdens de nazomer opnieuw bemest wordt. Je gazon bemesten in het najaar zorgt voor een gezonde grasmat tijdens de winter en beperkt de mosontwikkeling in die periode aanzienlijk.

Jonge grasmat bemesten

Geef je jonge grasmat de gepaste voeding. Aangepaste bijbemesting zorgt ervoor dat de jonge grasmat mooi dichtgroeit. Bij aanleg in het voorjaar kan je de grasmat bemesten na de derde of vierde maaibeurt. Bij aanleg in het najaar doe je dit best in het daaropvolgende voorjaar. Wil je zeker zijn dat je gazon op de correct manier wordt bemest? Laat je bijstaan door een tuinaannemer.

Image
Gazon onderhouden
Image
Gazon onderhouden
Image
Gazon onderhouden
Image
Gazon onderhouden
Image
Gazon onderhouden