Overslaan en naar de inhoud gaan

Gazon aanleggen: tips en advies

Gras zaaien mag vanaf maart - april tot en met midden oktober. Maar de beste periode om gazon aan te leggen is van midden april tot eind mei en van midden augustus tot begin oktober. Nachtvorst kan geen kwaad voor je pas ingezaaide grasmat. 

Hoe gras zaaien?

Een gazon aanleggen lijkt simpel. Beetje spitten, beetje harken, beetje zaaien… Klaar! Vergeet het maar. Gras zaaien is een intensieve klus.

Het begint met het onkruidvrij maken van het terrein, gevolgd door het net-niet-helemaal waterpas leggen voor een goede afwatering. Daarna moet de bodemstructuur verbeterd worden. Dan moet je aandrukken, perfect gelijkmatig inzaaien, rollen… En dan komt de nazorg.

Neen, een duurzaam gazon aanleggen is geen werkje voor de doorsnee tuinliefhebber. Zoiets laat je beter over aan je tuinaannemer. Hij heeft het juiste materiaal en doet het veel efficiënter dan jij zou kunnen. Het is tenslotte zijn job! De beloning is wel voor jou: een stralend gezond gazon. 

Gazon aanleggen

Een grasmat met weinig onderhoud, kan dat?  

Heb je weinig tijd om je gazon te onderhouden? Laat je dan zeker adviseren door je tuinaannemer bij de aanleg van je gazon. Hij kan je adviseren over de verschillende soorten graszaad. Er zijn bijvoorbeeld traag groeiende grassoorten. Die vragen een pak minder onderhoud.

Is je grond droog en zanderig, of heb je weinig zon in de tuin? Er bestaat graszaad dat, met het juiste onderhoud en regelmatige bemesting, zelfs onder zulke omstandigheden een gazon kan vormen. Vraag maar aan je tuinaannemer.

Overdrijf niet met gazon bij je tuinontwerp. 1/3 van je tuin vraag al veel onderhoud. Voorzie voldoende plaats voor struiken, vaste planten en bomen. Ze geven kleur en volume aan je tuin. En jij hebt een schaduwplekje.

Gazon aanleggen
Gazon aanleggen
Gazon aanleggen
Gazon aanleggen

Vind een tuinaannemer in je buurt.