Overslaan en naar de inhoud gaan

Gazon verticuteren

Waarom gras verticuteren

Na een tijdje verandert de bovenste laag van je grasmat in een viltlaag. Deze bestaat uit plantaardig materiaal zoals resten gemaaid gras, afgestorven gras, stengels, uitlopers, mos, onkruid, organisch afval... Een jaarlijks terugkerend, verplicht nummertje is je gazon verticuteren. Een moeilijk woord voor een hels karwei. Maar je gazon vindt zo’n diepe kambeurt heerlijk: het verlost hem van mos en plantenresten die het ademen en drinken bemoeilijken. 

Hoe gras verticuteren

Het zijn de messen of tanden van de verticuteermachine die de viltlaag uit het gazon verwijderen. Vooral de juiste diepte is van belang. Zo voorkom je dat de wortels van je grasmat te veel beschadigd worden. Afhankelijk van de toestand van de grasmat stel je de verticuteermachine in op een diepte van ongeveer 0,5cm. Gras verticuteren is een drastische ingreep, je gazon ziet er na afloop even verschrikkelijk uit.

Waar vind je een verticuteermachine

Je hebt twee mogelijkheden. Je kan naar de verhuurdienst van het tuincentrum hollen en wensen dat je tuin maar half zo groot was, of je kan je tuinaannemer bellen. Hij heeft het juiste materiaal en doet het veel efficiënter dan jij ooit zou kunnen. Het is tenslotte zijn job! De beloning is wel voor jou: een gazon dat straalt van gezondheid. Bovendien kan hij de oorzaken achterhalen en ervoor zorgen dat je grasmat snel weer in topconditie is met de juiste bemesting, water en graszaad.

Je tuinaannemer kan de oorzaken achterhalen en ervoor zorgen dat je grasmat snel weer in topconditie is met de juiste bemesting, water en graszaad.

Wanneer gras verticuteren

Op het juiste tijdstip verticuteren zorgt ervoor dat je grastapijt mooi dichtgroeit. Maart-april is een goede periode. Dan komt de grasgroei terug op gang. Gazon verticuteren kan eventueel ook in het najaar (september), maar niet te laat zodat er nog voldoende grasgroei is voor een goed herstel van de grasmat.

Zie je op tegen het werk? Of wil je zeker zijn dat je gras op de juiste manier geverticuteerd wordt? Ga dan op zoek naar een tuinaannemer in je buurt.

Vind een tuinaannemer in je buurt.