Overslaan en naar de inhoud gaan

Bodemanalyse: optimaliseer je tuinbasis

Een nieuwe tuin, een border die je renoveert of een gazon dat een opkikker nodig heeft? Laat een bodemanalyse uitvoeren en ga voor het beste resultaat in jouw tuin want meten is weten. Zo investeer je niet zomaar in bodemverbeteringsmiddelen of emmers vol meststof.

Waarom is een bodemanalyse nuttig?

Elke tuin is anders. Jouw tuin heeft mogelijk een heel andere bijsturing nodig dan die bij de buren. Grond is namelijk in geen twee tuinen dezelfde. Daarom is het een goed idee dat je bij elk grondig tuinwerk start met een bodemanalyse. Dat doet een tuinaannemer ook voor een optimaal resultaat. Volg zijn voorbeeld!

Hoe kan je zelf een analyse uitvoeren?

Bestel bij de Bodemkundige Dienst van België (www.bdb.be), een tuindoosje. Daarin vind je een invulformulier waarop je o.a. vermeldt waar je woont en over welk type tuin het gaat.

Is een gratis bodemanalyse mogelijk? Helaas niet. Kostprijs bodemonderzoek bedraagt 87,00 euro, inclusief verzendkosten om het genomen staal op te sturen aan de Bodemkundige Dienst en al het nodige onderzoek dat zij uitvoeren.

Zo ga je aan de slag

  • Verzamel op meerdere plekken in de tuin zowat een halve kilogram grond. In de moestuin en border doe je dat 20 cm diep, in een gazon ongeveer 6 cm.
  • Meng de grond in een zuivere emmer en weeg een halve kilogram af.
  • Stop het staal in de enveloppe uit het tuindoosje en doe het op de post.

Hoe moet je de analyseresultaten interpreteren?

Enkele weken later krijg je digitaal en/of per post het analyseresultaat thuisgestuurd. Dat is wellicht schrikken. Het verslag begint namelijk met een cijfertabel die zicht geeft op gemeten en gewenste zuurtegraad, gehalte aan koolstof, humus en belangrijkste voedingsstoffen die planten nodig hebben.

Tuinaannemers zijn gewoon dit soort analyseresultaten te interpreteren en weten met welke producten ze de bijsturingen optimaal uitvoeren, incluis hoe en wat ze best worden verdeeld en/of ondergewerkt in de tuin.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Bodemonderzoek laten uitvoeren? Schakel een tuinaannemer in

Ben je een veeleisend tuinbezitter? Laat een tuinaannemer dan het hele analyseproces begeleiden. Het staalnemen gebeurt dan op de meest professionele manier, mogelijk met extra aandacht voor bijzonder kwetsbare plekken in de tuin en een verslag waarin hij jou duidelijk informeert over welke en hoeveel bodemverbeteringsmiddelen en meststoffen nodig zijn.

Op basis van de bodemanalyse kan een tuinaannemer passend advies geven over welke planten zich perfect thuis zullen voelen in jouw tuin en gaan voor het mooiste en beste resultaat.

Gezonde bodem voor een gezonde tuin