Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuin met liefde voor groen

Al 25 jaar brachten de eigenaars van deze stadstuin veranderingen aan in hun groene project maar de vele kleine aanpassingen brachten niet het gewenste resultaat. Tijd om tuinaannemer Bert Bauwens in te schakelen om hun perceel om te toveren tot een intiem stadstuintje.

Een totale make-over

In overleg kozen ze voor een totale make-over want de eigenaars hadden immers graag een groter terras aan huis, een vaste stek voor hun ligzetels en wintergroene structuren die weinig onderhoud vragen. Zo’n 2,5 jaar geleden startte Bert met de aanleg. Eerst rooide hij de volledige beplanting. Zo verdween de uit de kluiten gewassen atlasceder van het achterplan en maakte hiermee plaats voor een stemmig tuinhuisje met overdekt terras. Omdat de kinderen toch al enige tijd niet meer op de trampoline sprongen, mocht die plaats ruimen voor een lage border met rozen en een hoog groen scherm van beuk op stam, een natuurlijk anti-inkijk-systeem.

Een streling voor het oog in elk seizoen

Alle zintuigen weet Bert te prikkelen bij de eigenaars.’s Zomers voelt de grasmat zacht en koel aan tussen het vergrote terras in blauwe hardsteen en het zonneterras terwijl de bedwelmende geur van de klimrozen tegen de houten tuinpanelen hun neusgaten vult. Het oog komt alle seizoenen aan zijn trekken met de drie vierkante plantbakken uit cortenstaal, een materiaal dat ze in strakke stroken verder in de tuin nog tegen komen in combinatie met de verhardingsmaterialen. En vanuit de woning, maar vooral van op het terras ervaren de eigenaars de rust van het klateren van een waterval die ze bij valavond kunnen bijlichten. Heel de tuin is trouwens voorzien van esthetische en functionele lichtpunten. Een druk op de knop van de afstandsbediening zorgt ’s avonds voor een intieme sfeer, waarin ze nog lang na valavond kunnen genieten van hun tuin.

Met liefde voor groen

Ondanks de prachtige, grote moeraseik (Quercus palustris) van de buren, die onze tuinaannemer prima benut als decor, is dé ster in deze tuin onbetwistbaar een esdoorn, meer bepaald de Acer palmatum ‘Sangokaku’,maar ook de rozen dragen meer dan één steentje bij.

  • Acer palmatum ‘Sangokaku’ luisterde vroeger naar de naam ‘Senkaki’. Opvallend zijn de koraalrode jonge takken die zorgen voor een prachtig winterbeeld. De struik wordt zo’n vijf tot zes meter hoog en circa vier meter breed. Het jonge blad is geelgroen, kleurt later groen en in de herfst wordt het geel.
  • Rosa ‘Awakening’ is een roze bloeiende gevulde klimroos die herbloeit. Ze wordt tot 4 meter hoog en heeft een zachte geur. Deze roos is ontstaan als mutant van de gekende ‘New Dawn’.
  • Rosa ‘Fortissima’ is een doorbloeiende klimmende moschata-hybride. Ze draagt kleine, enkele bloemen in grote trossen. De kleur is roze met een wit hart. Het blad is dan weer roodachtig bruin met overhangende takken. De plant wordt ongeveer twee meter hoog. Dit is een van de rozen van de befaamde Belgische rozenveredelaar Louis Lens.
  • Rosa ‘Gruss an Aachen’ ontstond in 109 e n staat mee aan de basis van de Floribundagroep. Ze wordt een kleine meter hoog en draagt vanaf juni tot 8 cm grote gevulde bleekroze bloemen. Deze roos heeft een lichte geur en bloeit tot de bladeren vallen.

 

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen
een stadstuin met liefde voor groen