Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke tuin: geen uur zonder natuur

Voor het ontwerp en de aanleg van de tuin rond hun nieuwbouwwoning in Maria-Bachte-Leerne gingen de eigenaars te rade bij tuinaannemer Andrew De Sloover. Voldoende privacy en een natuurrijke tuin was wat ze van hem verwachtten. Maar ook de kinderen moesten nog volop de ruimte krijgen om te kunnen spelen en ravotten.

Andrews eerste werk bestond erin de tuin, die zwaar had geleden onder de verbouwingen, klaar voor aanleg te maken. Er lag immers veel puin, fel overwoekerd door onkruid. De voortuin sloot hij af met een hoge haag en een brede hardhouten poort uit afrormosia. Deze schuift naadloos tussen een dubbele haagrij van wintergroene hulst. Een waterdoorlatende siergrind verharding biedt parkeerruimte aan meerdere wagens en wordt in het gareel gehouden door vakkundig geplaatste kleiklinkerboorden.

Geurrijke beplanting

Tussen straatkant en parking vormen siergrassen en enkele bloeiende hortensia’s een tijdloos groen kader om de voortuin. Langszij komen de weelderig bloeiende bodembedekkers je tegemoet op het klinkerpad dat naar de achtertuin leidt. Halfweg wordt het pad even onderbroken door een klein terras in Belgische blauwe hardsteen. Ook hier toont Andrew met een Romeins legverband een staaltje van zijn vakmanschap. Achter de woning kregen de bewoners een ruim, zuidelijk geörienteerd terras in Belgische blauwe hardsteen. Enkele lavendelwolken verspreiden er hun zuiderse parfum, terwijl een druivelaar zichtbaar geniet van de warme weerkaatsing van de zonnestralen op de achtergevel.

Nabij de woning happen bloeiende borders een stukje uit het grasperk, dat naar achteren toe breed opent. Een landelijke houten afsluiting markeert de perceelsgrens zonder het zicht op de achterliggende weiden en bossen te verstoren. Ook langs de rechterkant van de woning maakte Andrew de tuin goed bereikbaar via een kundig gelegd klinkerpad tegen de zijgevel. Achter de bebouwing loopt dit pad langs hoge leibomen en tussen brede bloemenborders naar een houten bijgebouw.

Opgesnoeide meerstammige Amelanchier lamarckii | Rechts: bodembedekker Sesleria nitida

Harmonieuze plantenkeuze

Bij regen of al te felle zon vinden de eigenaars er beschutting op een overdekt hardstenen terras. De hond moet nog een eindje om als hij ’s nachts beschut wil slapen. Zijn hok en uitloop vonden immers een plaats achterin de tuin. Zowel in voor- als achtertuin plantte Andrew diverse meerstammige fruitbomen (o.a. appel en mispel) als karaktervolle, solitaire blikvangers. Dankzij het uitgesproken open karakter van het ontwerp en de harmonieuze plantenkeuze van Andrew vinden de bewoners steeds rust en geborgenheid in eigen tuin.

Deze tuin won zilver in de categorie 'middelgroot' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2018-2019'.

 

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>

Paarsblauwe bloempjes: Geranium 'Azure rush'