Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 08 | Veelzijdige snoeptuin

Met voldoende oppervlakte kan je in een voedselbos een veelheid aan groenten en fruit oogsten. Dat het veel meer is of kan zijn dan zomaar een bos toont tuinaannemer Marc Galle aan Gil en Marc in een tuin in aanleg. Het voedselbos krijgt er een bijzondere vorm, passende paden en natuurlijk een grondvoorbereiding die garant staan voor comfortabel telen. Niet zo’n grote oppervlakte ter beschikking? Dan kan een ‘pluktuin’. En ook daar heeft deze tuinaannemer een voorbeeld van in de regio Brugge: een eerder bescheiden tuin met veel fruit, moestuinbedden en -verrassend genoeg- een zwemvijver die ook nog ‘oogst’ oplevert. Een stap verder dan een voedselbos alleen voor jezelf, ontdekt Gil bij Pomona Puur Natuur. Samen met Marc Timmermans bezoekt hij een coöperatief dat inzet op boslandbouw.

Van Droom tot Tuin

Een hapklare tuin gewenst

Soms willen mensen niet enkel een mooie, maar ook een ‘lekkere’ tuin, waar overal wel iets weg te happen valt. Dat was zo bij dit gezin in de buurt van Brugge. De woning, oorspronkelijk een bungalow voor vakantiedagen in een bomenrijke omgeving, werd vorig jaar vergroot. Tegelijkertijd ruimde heel wat verharding plaats voor nieuwe beplanting. Zo moest onder meer een groot gedeelte van de oprit eraan geloven. Daar kwam ruimte voor heel wat smakelijk plantmateriaal. Voor het realiseren van deze pluk- en snoeptuin schakelden de bewoners tuinaannemer Marc Galle in.

Een voortuin om in te bijten

In de voortuin kregen heel wat fruitbomen een plek. Appel, peer, perzik, pruim, het werd een bonte mix van soorten en smaken. De verscheidenheid aan variëteiten zorgt meteen ook voor heel veel verschillende bloeimomenten. En natuurlijk ook flinke hoeveelheden oogst, die voor een deel maandenlang kunnen bewaard worden! De familie maakt daar dankbaar gebruik van om de hele winter te genieten van al dat lekkers: als confituur, in gebak, gedroogd of tot sap geperst. In de bakken vooraan willen de bewoners later groenten kweken, maar daarvoor ontbreekt hen momenteel de tijd. Voorlopig groeien hier enkel wat kruiden. Nuttig om de gerechten op geur en smaak te brengen, tegelijk ook aanlokkelijk voor heel wat boeiend insectenleven.

Bomen met smaken

Achteraan in de tuin trekken bomen de aandacht, onder meer een zomereik, Quercus robur. Ook die hoort thuis in een voedselbos of pluktuin. Wist je dat de eikels kunnen dienen om broodmeel van te maken, of gemalen een soort ‘eikelkoffie’ kunnen opleveren? Van de berk, Betula, ernaast kan je in het voorjaar drinkbaar sap oogsten; of laten gisten, zodat je een drankje met wijnsmaak krijgt. De vlier, Sambucus nigra, levert bloesem en bessen op om siroop van te maken. En op de tuingrond groeien paardenbloemen: de jonge blaadjes gebruikt de familie af en toe in salades.

Eetbare vijver

Aan de andere kant van de woning kreeg de zwemvijver een plaats. En ook die hoort thuis in het idee van ‘voedselbos’. In de filterzone groeit waterkers, tegelijk waterzuiveraar en keukenplant. En lisdodde: daarvan kan je de jonge stengels rauw eten. Ze smaken een beetje als komkommer.

Houd het gezond

Natuurlijk blijft het altijd opletten als je recht uit de natuur wil eten: eetbare en giftige planten lijken soms bedrieglijk goed op elkaar… De bewoners hier pakten het verstandig aan: voor de keuze van hun snoepplanten vertrouwden ze op de kennis van de tuinaannemer, die zorgde voor een veilig en gevarieerd aanbod. Of anders gezegd: Het Tuinaannemereffect maakte dit mini-voedselbosje ‘mooi en lekker gezond’.

Van Droom tot Tuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.