Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinpad of terras reinigen: tips en advies

Tuinpaden en terrassen worden voortdurend blootgesteld aan weer en wind. Ze kunnen dus wel af en toe een schoonmaakbeurt gebruiken. Wil je je tuinpad of terras reinigen, maar weet je niet goed hoe je er best aan begint? Je tuinaannemer kan je bijstaan met het gepaste advies en het geschikte onderhoudsproduct. Wil je alvast zelf aan de slag gaan? Hou dan rekening met deze onderhoudstips:

Betontegels schoonmaken

Betontegels of betonklinkers: ze hebben heel wat voordelen. Ze zijn vrij eenvoudig te plaatsen én makkelijk te onderhouden.

Voegen controleren en hervullen

Kort na de aanleg controleer je best de voegen. Door extreme weersomstandigheden kan er materiaal uit de voegen verdwijnen en moeten ze hervuld, ingeveegd of ingewaterd worden. Je tuinaannemer kan je hierin perfect bijstaan.

Terrastegels leggen

Efficiënt schoonmaken

Manueel of machinaal vegen

Je kan handmatig of machinaal vegen. Machines die vegen en tegelijkertijd het vuil opzuigen gebruik je beter niet: ze zuigen namelijk het voegmateriaal mee op.

 

Je terras reinigen met warm water, onder hoge druk of afstomen

Hier bestaat de kans dat je de voegen beschadigt. Gebruik zeker niet te veel druk om beschadiging aan de toplaag van de stenen te voorkomen. Hierdoor kan de kleur veranderen en het oppervlak poreuzer worden, wat tot mosvorming en vervuiling kan leiden. Contacteer in dat geval je tuinaannemer.

Terras afstomen

Vlekken verwijderen

Contacteer je tuinaannemer meteen als er vlekken optreden. Hij kan de oorsprong van de vlekken onderzoeken en je een correcte oplossing aanreiken. Veel scheikundige producten tasten beton aan (zuren) of verontreinigen het milieu (solventen).

 

Mos, algen en zwammen

Hoe poreuzer het oppervlak, hoe sneller micro-organismen het vervuilen. Als je betontegels steeds in de schaduw liggen, zal zo’n vervuiling sneller optreden. Hou hier dus rekening mee bij het aanleggen van de tegels.

Kalkuitslag verdwijnt vanzelf

Zowel tijdens als na het productieproces kan een grijswitte kalkuitslag aan het oppervlak van betonproducten optreden. Dit is een natuurlijke eigenschap van cementgebonden materialen. Kalkuitslag is oplosbaar in water en spoelt dus gewoon weg bij regen. Dit proces kan echter vrij lang duren. Wind, hagel en sneeuw versnellen dit proces.

Kalkuitslag op je terras

Vind een tuinaannemer in je buurt.