Overslaan en naar de inhoud gaan

Eeuwenoud en toch springlevend

Sfeervol met modern comfort

Na een lange verbouwing aan hun 17de eeuwse woning wilden de trotse eigenaars hun ommuurde tuin een nieuw elan geven. Tuinaannemer Alain Dor en zijn dochter Charline zetten hun schouders onder het project en creëerden een duurzame tuin die de sfeer van vervlogen eeuwen ademt en toch volop modern comfort biedt. Aanvankelijk was het ommuurde perceel enkel een opgaande helling, weg van de woning. Om meer leefruimte te hebben, deelde Alain de tuin op in drie niveaus. De hoogteverschillen ving hij op door solide keermuren die hij aan het oog onttrok met lage wintergroene taxushaagjes.

In de schaduw van de notenboom

Vlakbij de woning kreeg de familie een breed hardstenen terras dat deels in de schaduw van een bestaande notenboom ligt. Bij het afvlakken van het terrein kwamen enkele wortels aan het oppervlak. Alain trok ze een jasje van kastanjehouten vlechtwerk aan zodat niemand er zich aan stoort.Vanuit de werkkamer brengt een rustiek eikenhouten pad de bewoners langs enkele treden naar een tweede niveau. Op hun weg wandelen ze via houten vlonders over een strakke waterpartij omringd door varens en schaduwplanten. Het eikenhouten pad sluit aan op een overdekt terras achterin de tuin, voor dit gezin de perfecte locatie bij regenweer of wanneer de avond valt.

Met respect voor oorspronkelijke elementen

Ritmisch over het grasveld verspreidde Alain natuurlijke vlechtmanden die hij beplantte met zilvergroene kruiden. Op dit tussenniveau, midden in het groen en badend in de zon ligt een tweede eikenhouten terras. De verweerde muren dienen als steun voor leifruit en enkele zomerbloeiende klimplanten. Op het hoogste niveau koos Alain voor een informeel kiezelpad dat de brede poort met de berging verbindt. Enkele witte moerbeien temperen het zonlicht voor de hortensia’s aan hun voeten. De oude waterput centraal in de tuin deed het al eeuwen goed en mag nog jaren zijn diensten bewijzen. Deze Leuvense familie is in de wolken met haar stadstuin die de slogan van de universiteitsstad in elk detail weerspiegelt: eeuwenoud, springlevend.

Deze tuin won zilver in de categorie 'middelgroot' in de wedstrijd de 'Vlaamse tuinaannemer 2014-2015'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.