Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke tuin: renovatie en herbronning

Nadat ze hun het interieur grondig hadden gerenoveerd, vroegen de opdrachtgevers aan tuinaannemer Jeroen Maes om ook de tuin een nieuw elan te geven. Met een strak budget toverde hij het perceel om tot een multifunctionele buitenkamer waar de bewoners zowel hun groene vingers als hun verlangen naar wellness verder kunnen ontplooien.

Organische groei

Bij aanvang van de werkzaamheden rooide Jeroen de meeste beplanting in de tuin. Enkele solitaire bomen integreerde hij in het nieuwe plan. Ook een aantal vaste planten (rhododendrons, buxus, camelia, pioenen) kuilde hij op om ze in een latere fase een nieuwe plek te geven. En dat scheelt op de rekening. De eigenaars kozen daarbij voor jonge aanplanten, goedkoper in aanschaf en zo kunnen ze hun tuin zien verder groeien en evolueren. Om alle planten een goeie start te garanderen, voegde Jeroen een aangepaste bemesting en tuinbouwcompost toe. Een lage taxushaag vormt de scheiding tussen gazon en groentetuin. Daar kunnen de eigenaars zowel achter glas als in openlucht hun eigen groenten kweken. In de organisch gevormde border langs het gazon kregen de oorspronkelijke rododendrons een nieuwe thuis. 

Een oase van herbronning

Achteraan legde Jeroen een hardhouten pad rond het tuinhuis dat op termijn – uitgerust met verschillende wellnessfaciliteiten – een oase van herbronning moet worden. De tuindouche staat al klaar, dichtbij een beschut hoekje waar later de tuinspa komt te staan. Tijdelijk bedekte Jeroen het dragende grondvlak met een kunststof grasmat. Zo kunnen de bewoners op eigen krachten de metamorfose van inspannen naar ontspannen verder vorm geven en hun tuin laten meegroeien met hun wensen en verlangens. Een meer dan geslaagde samenwerkende vennootschap kunnen we dit noemen waarin eigenaars en tuinaannemer samen een groene ruimte kneden. En Jeroen wist, ondanks zijn jonge leeftijd, het oorspronkelijke tuinplan van de eigenaars bij te sturen naar een beter en meer verantwoord ontwerp.

Deze tuin won brons in de categorie 'jong talent' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2013-2014'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.