Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuinen: tips & inspiratie voor dakterrassen

Kan je gezellig tafelen boven een ondergrondse parking? Beschut en met een streepje groen langs de kanten? En geeft dat geen problemen wat afwatering betreft? Met een maximum aan vakmanschap en een minimale ondergrond veegde tuinaannemer Bart Janssen alle twijfels van tafel. Hij vond zelfs een gepaste oplossing voor een storende verluchtingsschacht. En de eigenares, die heeft er amper omkijken naar.

Een tuininrichting perfect op maat

Door samen rond de tafel te zitten, volop ideeën te spuien en compromissen te sluiten wist Bart met zijn tuinplan de eigenares te bekoren. Eerst was er nog sprake van een waterpartij – water brengt immers leven in de tuin – maar het onderhoud en het eventueel constante geklater van water pasten niet in haar rustige opzet.

Toen ze hem vertelde dat zij een rugpatiënte was, verhoogde Bart het comfort door de planten op een hoger niveau te tillen, wat ze dan weer meer ruimte geeft om goed te wortelen. De plantvakken water geven doet de bewoonster nauwelijks. Hoe zou je zelf zijn als er een automatische druppelbevloeiing met regensensor huist tussen de siergrassen, voorjaarsbloeiers, vaste planten en bodembedekkers.

Door goede overeenkomsten met de achterburen mocht Bart de omsluitende lage taxus- en hogere beukenhaag er in volle grond aanplanten. Hij integreerde ook de centrale verluchtingsschacht in zijn groene plan. In een kader van hardhout heeft de bewoonster er zicht op een bonte verzameling vetplanten. Een verheven groendak op een daktuin! En ze hoeft er geen vinger naar uit te steken!

De perfecte lasagne

Niet een, maar twee ruime en degelijke terrassen (een combinatie van Aziatische graniet en basalt) liggen als gegoten in deze daktuin. Bart had slechts 20cm om zijn meerlagige magie te doen werken. In de keuken zou je het de perfecte lasagne noemen, hier is het de beste remedie voor verontruste zielen. Barts ‘lasagne’ bestaat uit wortelwerende en wortelvaste grondlagen, drainagematten, gestabiliseerd zand, een mortelbed en –het enige zichtbare - de hardstenen tegels. En dat alles op slechts 20 centimeter diepte.

The finishing touch bestaat hier uit afwateringsgoten langsheen de plantvakken en drie controleputjes. Als er ooit iets verstopt geraakt, kan de bewoonster het euvel snel verhelpen. Onder het duurzame oppervlak verborg Bart ook de elektriciteitskabels naar diverse verlichtingselementen in de daktuin. Van op afstand te bedienen natuurlijk!

Bij de eigenares beginnen de ogen al te fonkelen wanneer ze de deuren van haar schuifraam nog maar openzet. Met een boek aan tafel, genietend van het zonnetje, of onder een parasol met de ogen toe, bedenkend dat Bart absoluut de ideale partner was voor deze stijlvolle uitbreiding van haar leefruimte!

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op
Zonder kopzorgen het dak op