Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuinen: zon- en schaduwminnende planten

De eigenaars van deze tuin in Oostende zijn echte plantenliefhebbers. Dat uit zich niet zozeer in de veeleer groene voortuin, dan wel in de borders langs en achter de woning waar rond een centraal terras een veelheid van zonne- en schaduwminnende planten de show steelt. Het sluitstuk van deze liefhebberstuin is een kleine verhoogde waterpartij die achterin de omsloten tuin geniet van enige schaduw van de omstaande leibomen.

Groenkleurende voortuin

In de voortuin is groen de dominante kleur. Met beukenhagen ontstond er een sobere tuinkamer die alle inkijk vanaf de straatkant belemmert. Langszij vertrekt een pad in grote blauwe hardsteentegels, naar de zij- en achtertuin. Een houten pergola en hoge taxushaag vormen de aanzet voor een tweede tuinkamer naast de woning. Daar vinden we een kleurrijk zonneterras in blauwe hardsteen dat enkele blikvangers herbergt. Twee grote spiegels hebben er een verruimend effect, terwijl aan het eind van de zichtas een vormgesnoeide Nothofagus moeiteloos de achterliggende berging doet vergeten.

Paradijs voor insecten

Via een smalle doorgang bereiken we de achtertuin, waar twee terrassen van elkaar gescheiden worden door halfhoge taxus- en beukenhagen. Een pad in blauwe hardsteen verbindt het kleinere terras aan de woning met het centrale terras in gerecupereerde houten planken. Achter de verhoogde waterpartij maakt een dolomietpad een sierlijke lus onder de hoge leibomen van sierfruit. In de diverse borders en groene eilandjes treffen we o.a. een kruidentuintje, buxusvormen en tal van sierheesters, vaste planten en siergrassen. Ook insecten worden op hun wenken bediend en vinden onderdak in diverse insectenhotels die her en der in de beplanting zijn verwerkt. Een groot tweejaarlijks onderhoud en de groene vingers van de eigenaars staan garant voor een succesvolle toekomst van deze liefhebberstuin.

Focus op groen

Dit relatief kleine tuintje is werkelijk volgepakt met planten. De eigenaar houdt hierover nauwkeurige gegevens bij, als een dagboek. Dat onderstreept duidelijk dat we hier te doen hebben met een tuintje van plantenliefhebbers. Opsommingen zouden altijd onvolledig blijven. We pikken gewoon een paar voorbeelden uit de grote collectie:

  • Hydrangea panicualata ‘Pinky Winky’ is het tot heden meest succesrijke product van BEST-select. De bloeipluimen kleuren al snel van wit naar roze door. Vaak zien we op de plant pluimen die beide kleuren - dus wit en roze – tonen. Sterke stelen zijn een bijkomend pluspunt.
  • H. paniculata ‘Bombshell’ heeft minder sterke stelen en is een dwergvorm die minder dan een meter hoog wordt. Deze best niet elk jaar snoeien, maar louter de uitgebloeide bloeipluimen verwijderen. ‘Pinky Winky’ wordt wel best jaarlijks fors teruggesnoeid om grotere - bloeipluimen te krijgen.
  • Ceratostigma willottianum is een halfstruik van circa 1 meter hoogte. In koudere streken enkel te proberen op beschutte plaatsen. De schitterende blauwe bloemen verschijnen in juli en gaan door tot oktober. In de herfst krijgen de bladeren een rode herfsttooi.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk
Plantenrijk