Overslaan en naar de inhoud gaan

Inspiratie voor creatieve tuinrenovaties

Na de complete renovatie van zijn woning in de Gentse binnenstad vond de eigenaar het absoluut tijd om ook de tuin aan te pakken. Hiervoor contacteerde hij tuinaannemer Mathieu De Telder en zijn vrouw Annabelle Tieter. Zij moesten vooral aandacht besteden aan privacy, aan onderhoudsvriendelijkheid en een verwarmde zwemvijver.

Schots en scheve start

Er was geen rechte muur te bekennen in deze ommuurde binnentuin. Ook bleek hij moeilijk bereikbaar en was een parkeeraanvraag bij de stad Gent geen overbodige luxe. Daarnaast toonde de afscheidende tuinmuur geen al te secuur karakter, maar uiteindelijk speelden al deze nadelen in de kaart van het inventieve tuinaannemersduo.

Creatief op een kleine ruimte

Om plaats te besparen en zo veel mogelijk groen in de tuin te kunnen voorzien, zijn de zwemvijverwanden slechts tien centimeter breed en ter plaatse gegoten. De hoge tuinmuur langszij werd stap voor stap ondergraven en zeer vakkundig extra gestabiliseerd en tot slot opgefrist. De zwembadrand kreeg een afwerking van cortenstaal, net als de treden waarlangs je langzaam kunt afdalen tot diep in de tuin. Zowel aan kop- als voeteinde van het zwembad ligt een ruim terras in natuursteen.

Een zwembadrand van cortenstaal

Geurend over water

Toscaanse jasmijn mag zijn heerlijke geuren over het water verspreiden en wordt aan de voet vergezeld van siergrassen. Ondanks zijn kleine formaat telt deze binnentuin een ruime variatie aan zomerbloeiers en schaduwplanten. De blikken van de omwonenden stuiten nu op hoge meerstammige bomen met een wintergroen karakter. Wanneer de eigenaar de achterdeuren opengooit, lijkt het alsof zijn woning er een extra groene kamer bij krijgt. Ook ’s avonds komt de tuin tot leven dankzij een uitgekiend verlichtingsplan.

Toscaanse jasmijn aan de voet vergezeld van siergrassen

Stemmige zithoek als surplus

Als surplus kreeg de eigenaar op de bovenverdieping nog een solide daktuin met hoge bloembakken en een stemmige zithoek. De met oude eikenplanken bezette bloembakken zijn trouwens slechts voor een derde met substraat gevuld om het dak niet te overbelasten. Kunstige zwartmetalen frames dienen om de planten in de hoogte te begeleiden. Van hieruit kan de eigenaar tussen de bladeren door kijken naar de majestueuze toren van de Sint-Baafskathedraal. Genieten staat hier op de eerste plaats.

Hernieuwen-herleven

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven
Hernieuwen-herleven