Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuin: ommuurde binnentuin met ecolabel

Om het schaarse groen in de binnenstad een boost te geven, deed een Gents architectenbureau een beroep op tuinaannemer Stefan Haerinck voor de aanleg van hun ommuurde binnentuin. Hij wist hen te bekoren met een inspirerend ontwerp en een vlekkeloze afwerking. Het resultaat: een intieme groene oase waarvan ook vanuit het kantoor de hartslag duidelijk te voelen is.

31216

Het ontwerp van deze stadstuin achter een nieuw kantoorgebouw is niet alledaags. De bedoeling ervan is de architecten op het kantoor een inspirerende en ook ontspannende buitenruimte te bieden. Het grondplan van deze tuin leest als de fundamenten van een huis. Tuinaannemer Stefan Haerinck gebruikte een ruw betonnen pad om de muren van een gebouw te simuleren. Hierdoor ontstaan wandelsuggesties naar elke uithoek van de tuin, die langs alle kanten beschutting krijgt van hoge stenen muren.

Ruw betonnen pad om de muren van een gebouw te simuleren

Aanvankelijk werd in een muur een tijdelijke opening gemaakt om het merendeel van de materialen binnen te halen. Met een hoge torenkraan kreeg Stefan de meerstammige bomen op hun plaats. Zij zorgen voor een diversiteit van lichtschakeringen wanneer de zon zich toont. Aan hun voet plantte Stefan in daktuinsubstraat diverse varens, siergrassen en zonnebloeiers, variërend in hoogte, groentint en bladvorm.

Moderne tuin
Meerstammige bomen met varens, siergrassen en zonnebloeiers

Nergens overheerst de beplanting waardoor je steeds het overzicht behoudt. Het waterelement – een betonringput - geeft een schalkse knipoog naar de bouwwerf waar architecten hun plannen zien gerealiseerd worden. Ook het gekozen substraat voor de opvulling van de verschillende zones, namelijk baksteenrode Lago Maggiore grindslag, verwijst naar het steenpuin dat men vaak aantreft op werven.

Betonringput als waterelement

Elk element dat Stefan aanbracht, draagt bij tot de beleving in deze stadstuin. De meerstammige bomen filteren de zon. De variatie aan groen en kleur aan hun voet brengt rust en het waterelement lokt de natuur de tuin in. Het onderhoud beperkt zich tot een minimum en een druppeldarm voedt wanneer nodig. Niet zelden dwaalt de blik van een werkend architect af van het voor hem oplichtende scherm, op zoek in de binnentuin naar inspiratie voor nieuwe projecten om mens en natuur optimaal met elkaar te verbinden.

Ecolabel | Een tuin op maat van de natuur

Naast het vakmanschap van de tuinaannemer heeft de jury tijdens deze editie ook speciale aandacht besteed aan het ecologische karakter van een tuin. Ze beoordeelde elk ingezonden project op verschillende ecologische punten. Zo was er onder andere aandacht voor de verhouding beplanting/verharding, de juiste plant op de juiste plek, biodiversiteit, ecologische bedrijfsvoering en duurzaam bodembeheer. Dit jaar wint het project van Tuinen Stefan Haerinck bv het nieuwe ecolabel.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Ommuurde binnentuin met ecolabel
Ommuurde binnentuin met ecolabel
Ommuurde binnentuin met ecolabel
Ommuurde binnentuin met ecolabel
Ommuurde binnentuin met ecolabel
Ommuurde binnentuin met ecolabel