Overslaan en naar de inhoud gaan

Black is beautiful: kleine stadstuin

Slechts vier bij acht meter meet dit kleine tuintje in de Mechelse binnenstad, waar de beplanting de wet dicteerde en de privacy zoek was. Tuinaannemer Philippe Haseldonckx herstelde de rust en schermde met de kruinen van bomen de inkijk van flatbewoners in de buurt af. De beheerste, sfeervolle compositie laat de eigenaars in elk seizoen herademen na de dagelijkse drukte.

Goede afspraken, goede vrienden

Hoewel een spiegel tegen de achterwand van de tuin laat vermoeden dat er nog een extra tuinkamer te ontdekken is, ligt deze tuin volledig omsloten door hoge muren. De enige manier om alle materialen aan te brengen was via de voordeur. Philippe maakte goede afspraken met de architect die instond voor de renovatiewerken, en was als eerste klaar. Om de tuin op gelijke hoogte te krijgen met de woning moest hij 80 cm worden opgehoogd.

Een warme binnentuin

Langszij in de plantvakken gebruikte Philippe voedzame plantgrond zodat de solitaire bomen en struiken een stevige basis hebben om in te wortelen. In het brede terras in padoek liet hij enkele openingen voor haagbeuken op stam die met hun groene lover schaduw werpen op het terras. De hardhouten planken zijn blind gevezen waardoor het terras aanvoelt als een warme parketvloer.

Strak en sfeervol

Tussen lage beukenhagen liet Philippe het paadje tot tegen de bespiegelde achterwand van de tuin lopen. Zo ontstaat de illusie dat je doorheen de muur naar een tweede tuinkamer kan wandelen. In tegenstelling tot de omringende tuinen koos Philippe voor een houtskoolzwarte kaleiverf tegen de oude tuinmuren. Hierdoor komen de oneffenheden minder tot uiting en ontstaat een schaduweffect waardoor het aanwezige groen nog meer op het voorplan treedt. Boven de wintergroene wolken van schijnhulst zorgt een blauwe regen voor een beetje kleur. Aan de voet van de solitaire bomen gaf Philippe tot slot enkele grondspots een plaatsje zodat er een extra prettige sfeer heerst na zonsondergang.

 

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Black is beautiful
Black is beautiful
Black is beautiful
Black is beautiful