Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne tuin: tafelen op het water

Genieten met vrienden komt op de eerste plaats bij de eigenaars van deze volledig gerenoveerde tuin in Oostende. Zowat alle oude elementen werden verwijderd en ruimden plaats voor een ruime parking in de voortuin en volop zitgelegenheid naast en achter de woning. Ook water kreeg een prominente rol in het nieuwe tuinplan. Het werk van tuinaannemer Ludwig Samyn was af.

Sober maar stevig

Hoewel de voortuin oogt als een sober grasperk, schuilt er onder de graszoden een stevige honingraatstructuur die toelaat dat wagens op het gras kunnen worden geparkeerd. Lage taxushagen en steeneiken creëren de nodige compartimentering. Naast de woning is gekozen voor een waterdoorlatende verharding uit Franse dolomiet op twee niveaus. Het hardhouten terras in onzichtbaar bevestigde ipé planken lijkt er te zweven boven de zandkleurige siersplit en kreeg aan de kopzijde het gezelschap van een langgerekte inox vijver. Deze ligt deels aan het oog onttrokken onder het terras. Enkele inox waterfonteintjes zorgen voor rimpelingen op het water. Opdat de planken rondom de waterpartij na verloop van tijd niet zouden kromtrekken, werd in de naden een krimpvoeg van de zachtere houtsoort padoek aangebracht. 

Alle onderdelen in harmonie

De schaduw van enkele verjongde bomen (Paulownia tomentosa) nodigt uit tot een petanquespelletje. Achteraan gaat een bestaande tuinberging in padoek haast op in de groene achtergrond. Drie massieve treden uit Chinese blauwe hardsteen leggen de link met de achtertuin waar een strakke spiegelvijver zich over de ganse breedte van de tuin strekt. Via een ingenieuze metalen onderconstructie zweeft ook hier het hardhouten terras over het water. De verharding rondom is lichtgrijze gravel die perfect harmonieert met de donkere keien op de bodem van de ondiepe waterpartij.

Tegen de woning ligt een breed verhoogd pad in blauwe hardsteen dat een hoger gelegen vierkant grasperk omvat en uitmondt in een derde zonneterras. Vijf solide hardstenen blokken richten zich parmantig op uit het grasperk. De beplanting rondom omvat o.a. enkele hoge solitaire bomen,lage wintergroene taxushagen, hortensia’s en witbloeiende rozen tegen een achtergrond van heidematten. Diverse lichtpunten en onderwaterverlichting zorgen bij valavond voor een feeërieke sfeer.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Image
Tafelen op het water
Image
Tafelen op het water
Image
Tafelen op het water