Overslaan en naar de inhoud gaan

Van 's morgens tot 's avonds met de zon op het gezicht

De eigenaars van dit smalle, langgerekte perceel hadden een goedgevuld verlanglijstje voor tuinaannemer Christof Ivens. Een moestuin mocht niet ontbreken, maar het gezin wenste ook op elk ogenblik van de dag van het goede weer te genieten. Kon Christof eventueel ook een berging voor het brandhout voorzien? En een serre? En misschien nog een vijvertje met koivissen?

De nadelen van een smalle tuin

Christof stond hier voor een moeilijke opdracht. Enerzijds wensten de eigenaars tal van nieuwigheden in hun toch wel smalle tuin. Anderzijds kon hij in deze gesloten bebouwing enkel via een achterliggend grasland het perceel bereiken. Over enkele honderden meters legde hij een stevig rijpad aan tot diep in de tuin waar hij tabula rasa maakte met de bestaande beplanting. Vlakbij de woning installeerde hij een nieuwe regenwaterput, ideaal om goedkoop alle planten en groenten water te geven. Christof plaatste stopcontacten en kraantjes tegen de schuttingen langszij of voorzag handige nutspaaltjes tot diep in de tuin.

De creaties van een tuinaannemer met vrijheid

De houtberging kreeg een plekje bijna tegen de woning. Vanuit de leefruimte op het eerste verdiep kijken de eigenaars uit over het groendak ervan - een prachtige én verrassende vondst van Christof! – en vanuit de zithoek op het hardhouten terras over de diepe koivijver met filterzone bewonderen ze de klimrozen, die dit houthok decoreren. Zowel links als rechts kunnen de eigenaars via een pad met VdM kleiklinkers rond het levende water. 

Een tweede terras in Oosterse blauwe hardsteen bevindt zich aan het eind van de waterpartij. Of kiezen de eigenaars voor een derde zonneterras dat aanleunt tegen de moestuin? Christof gaf hen keuze te over om te ontspannen. Waar nodig voorzag hij houten tuinpanelen om de privacy te garanderen. Naar achteren toe kunnen de eigenaars over de tuinschutting heen nog steeds een gezellige babbel doen met de buren. 

Moestuinieren op zijn best

In de borders langs het tuinpad genieten de mensen van een gevarieerde beplanting in diverse groentinten en bloeivormen. Langs de zonnekant rijpen allerhande leifruitvariëteiten. Bij valavond, wanneer het moestuinieren in open lucht of onder glas zijn vruchten heeft afgeworpen, kunnen de eigenaars langs verlichte paden achteraan tot rust komen op een houten terras met de laatste stralen van de ondergaande zon op hun huid. Je leeft immers niet alleen om te werken en dat heeft Christof hier vakkundig bewezen.

Met liefde voor groen

Met dit goed-gevoel-tuintje etaleert Christof een ideale combinatie van siergroen en nutsgroen. Een aantal mooie of bijzonder planten pikken we er even uit voor u…

  • Astrantia major of Zeeuws Knoopje is prachtige vaste plant die bestaat in vele vormen. De eigenlijke soort heeft witte bloeihoofdjes, maar er bestaan vormen met roze en zelfs rode bloemen. Normaal zijn de gelobde bladeren, die aan de basis van de bloeisteel gegroepeerd staan, groen , maar er bestaat ook een vorm met witbont blad. Kortom, voor elk wat wils. Hou er rekening mee dat de planten zich goed kunnen uitzaaien, al kennen we niemand die hiertegen bezwaar zal maken.
  • Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ is misschien best te omschrijven als een reuzevorm van het vergeet-mij-nietje, in dit geval met zilver bepoederd blad met groene nerven en rand. Opgelet, soms zal de plant groene scheuten maken en die moet je zo snel mogelijk verwijderen.
  • Dryas x suendermannii of Zilverkruid, wordt gerangschikt bij de vaste planten, maar is eigenlijk een plant voor de rotstuin die zich vaak gedraagt als halfheestertje. Deze wintergroene plant draagt witte bloemen en behoort tot de familie van de roosachtigen. Hij wordt tot 15 cm hoog en is prima te gebruiken in een muurtje of tussen flagstones.
  • Hakonechloa macra is een heldergroene grasachtige met tot 8 mm brede bladeren die in de herfst een rode tint kunnen krijgen. In de winter verliest deze zodevormende plant zijn bladeren. De meest gekende variëteiten, bijv. ‘Aureola’, dragen bonte bladeren.
  • Osmanthus heterophyllus is een bontbladige, wintergroene struik die na tien jaar zo’n 2,5 meter hoog wordt. Omdat hij zich goed laat snoeien, kan je hem perfect gebruiken in hagen of vormplant. In de late zomer draagt hij witte, geurende bloemetjes. De naam Schijnhulst kreeg de plant omdat hij goed op de gewone hulst lijkt en zeer stekelig is.
  • Pulmonaria ‘Blue Ensign’ is een krachtig groeiende vorm van Longkruid. De intens donkergroene bladeren hebben geen witte vlekken zoals andere vormen van Longkruid. De bloemen zijn zeer mooi, felblauw tot blauwviolet van kleur. Deze variëteit is een van de mooiste vormen en zeker één van de meest blauwe. Een aanrader!
  • Pyrus ‘Doyenné du Comice’ is een lekkere handpeer die wel al kennen sinds het midden van de negentiende eeuw. Deze zoete en sappige peer met een aromatische smaak is gevoelig voor beurtjaren, d.w.z. dat hij het ene jaar veel vruchten draagt en het volgende jaar haast geen. Door elk jaar goed de jonge vruchten te dunnen kan je dit voorkomen. Deze vorm is in principe zelfbestuivend, maar kruisbestuiving met bijvoorbeeld een ‘Conference’-peer geeft meer vruchten..
  • Veronicastrum virginicum ‘Pink Glow’ is een compacte plant die tot anderhalve meter hoog wordt. De bloemen staan in aren. De hoofdaar opent eerst, maar wordt al snel gevolgd door secundaire aren. De bloemen zijn bleekroze.
  • Vitis ‘Boskoop Glory’ is een echte buitendruif met een forse groei van 5 tot 7 meter. Leid hem dus best over een pergola of langs spandraden. Zo kan je ook de donkerblauwe druiven beter zien hangen en controleren wanneer ze rijp zijn. Let op want vogels zijn er ook verzot op. Strips van aluminiumfolie kunnen helpen om de gevederde rovers lang genoeg weg te houden zodat je zelf nog kan genieten van eigen oogst.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.