Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke tuin: laat de vallei tot mij komen

Rust en geborgenheid hadden de eigenaars van een Ardeense hoeve aan het eind van een doodlopende straat al. Maar de tuin rond de woning liet te wensen over, en het beekje dat door de vallei stroomde, leek een haast onbereikbare droom. Tot tuinaannemers Alain en Charline Dor hun schouders onder het project zetten. Met streekeigen, rustieke materialen gaven ze de eigenaars terrassen en waterpartijen om van weg te dromen. Zelfs het beekje brachten ze binnen wandelbereik.

De heraanleg van het perceel achter de woning deelden Alain en Charline op in meerdere fases. En daar kwamen menige uren denk- en meetwerk aan te pas. Niet alleen was de tuin zeer moeilijk bereikbaar, ook de stenige grond werkte niet echt mee en toonde hoogteverschillen om u tegen te zeggen. Het lijkt dan ook logisch dat Alain en Charline de nuttige ruimtes in verschillende niveaus onderbrachten.

Vlakbij de woning kregen de eigenaars een hardstenen terras dat links en rechts van de woning verder uitloopt op een brede kleiklinkerbestrating. In de verharding voorzagen Alain en Charline enkele plantvakken voor kruiden en bloemen die rondom steun krijgen van een lage buxushaag. Ook een waterpartij kreeg er een plekje in de zon en werd vakkundig omkaderd met eikenhouten balken.

Via brede kleiklinkertreden geraken de bewoners nu dieper in de tuin, waar een grasperk en verzonken eikenhouten terras in alle beschutting op hen wacht. Als ruggesteun voor terras en beplanting gebruikten Alain en Charline keermuren in de typische Ardeense moulonsteen en rustiek kastanjevlechtwerk. In een volgende fase gingen Alain en Charline in op de vraag naar een tweede schaduwrijk terras achter de woning, liefst vergezeld van een klaterende waterpartij. En nog was hun groene missie hier niet volbracht. Diep in de vallei wenkte immers nog steeds het borrelende water van een idyllisch beekje.

Om het aanzienlijke hoogteverschil tussen de terrassen aan huis en het lager gelegen weidelandschap te overbruggen, kozen Alain en Charline voor een volledig op maat en ter plaatse gelaste en verankerde trap in cortenstaal. Deze bevat uitgefreesde figuren en biedt halfweg rust en verpozing op een koel terrasje. Gesnoeide beukenhagen en schaduwplanten begeleiden de bewoners in hun tocht naar de vallei.

Via een speels gemaaid pad bereiken ze een open plek in de weide waar ook het beekje hen nu tegemoetkomt. Op dit laagste niveau van het perceel beschikken de bewoners ook over verhoogde plantbakken die zich uitstekend lenen om groenten en kruiden in te kweken. Dankzij het uitgekiende tuinplan en de doorgedreven inspanningen van Alain en Charline kregen de bewoners een tuin die op elk niveau een ander karakter toont; tafelen in zon of schaduw, levend water nabij en veraf, dolce far niente of gezond tuinieren in de verhoogde moestuin.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komenLaat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen
Laat de vallei tot mij komen