Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakkundig uit de klei getrokken

De uitdagingen stapelden zich op in dit project in het landelijke Bellegem. Steile hellingen kenmerken het natte perceel, dat zware kleigrond koppelt aan een hoge grondwaterstand. Bovendien is er geen riolering aanwezig. Het kleine, maar kordate team van tuinaannemer Philippe Dejonghe stond voor een loodzware uitdaging. Het resultaat is een tuinarchitecturaal meesterwerk waar de bewoners nog lang de vruchten van mogen plukken.

Een race tegen de klok

Toen de opdrachtgevers bij Philippe kwamen aankloppen met een tuinplan, was hij niet meteen enthousiast. Hij veegde het van tafel en legde de eigenaars een aangepast, haalbaar ontwerp voor waarin dat hun zeer kon bekoren. De aanleg werd een race tegen de klok, met felle winden en ruig winterweer. Uit de bestaande verharding recupereerde Philippe wat hij kon en gaf het een plek in het nieuwe ontwerp. Hij koos voornamelijk voor streekeigen beplanting en robuuste materialen die tegen een stootje kunnen.

In dit project toont Philippe dat hij van alle markten thuis is. De imposante poortpalen, alle tuinmuurtjes en duikers aan de grachten zijn van zijn hand. Ook het zwembad en alle elektriciteitswerken nam hij voor zijn rekening. Voor de brede oprit en ruime parking koos hij robuuste Zweedse porfierkasseien die in een karrenspoor doorheen het kortgemaaide gazon naar de woning leiden. Een originele haagbeuk vormt het eindpunt van het pad dat langszij geflankeerd wordt door een kolonne ranke lindes.

A touch of colour

Naast de woning ligt een ruim gekasseid binnenplein. Dat biedt via imposante traptredes toegang naar de voordeur. Hogerop geven brede kleiklinkertredes toegang tot de paardenweide. Een natuurlijke gazongracht zorgt voor een perfecte afwatering van de hoger liggende weides. De beplanting bestaat er uit wintergroene Osmanthuswolken en buxushagen die de bodembedekkende roos ‘Marie Pavic’ perfect in het gareel houden.

Achter de woning vroegen de eigenaars niet meer dan ‘a touch of colour’. Rondom en snijdend in het gazon koos Philippe voor groenblijvende wolkmassieven van Osmanthus, in combinatie met enkele blauw- of roosbloeiende hortensia’s, een groen tapijt van siergrassen en statige buxuswolken. Het achterliggende bosje friste Philippe op door oudere exemplaren te rooien zodat jongere bomen weer de kans kregen om volop te groeien. Vanop het Belgische blauwe hardstenen terras hebben de bewoners een idyllisch zicht op de glooiende vallei de verte. Een tweede klinkerterras naast de woning sluit aan op een strak zwembad.

22841

Op vraag van de bewoners liet Philippe diverse stabiliteitsstudies uitvoeren om de haalbaarheid van een overloopzwembad in kaart te brengen. Door de instabiele kleiige ondergrond en de hoge grondwaterstand bleek een klassiek zwembad de beste keuze. Een muurtje met dubbele taxushaag biedt beschutting aan zwemmers en zonnebaders en wordt langs de straatkant bijgestaan door een combinatie van meidoornhaag en moeraseiken. Op korte termijn wordt de tuin nog een overdekte poolbar rijker. Deze zal beslist nog meer uitnodigen om met vrienden en familie in alle privacy van de tijdloze tuin en haar prachtige omgeving te genieten. 

 

HIGHLIGHT
"Hier kom ik pas echt tot rust"

Tuinen Philippe Dejonghe
Philippe Dejonghe
Kortrijkseweg 248
B-8791 Beveren-Leie
M 0472 28 56 11
info [at] tuinendejonghe.be
Ontwerp: Bert Vanwehage

Vind een tuinaannemer in je buurt.