Overslaan en naar de inhoud gaan

Origineel tuinontwerp: home sweet home

Toen de eigenaars van deze statige woning in Herzele na een verblijf van enkele jaren in het buitenland besloten om terug te keren naar België, bleek hun tuin volledig verwaarloosd. Ze namen contact op met tuinaannemer André Goemare die een passend groen plan rond de woning bedacht. Hierbij moest hij aanzienlijke hoogteverschillen overbruggen en rekening houden met de knik die het perceel achter de woning maakt.

Tuinieren op zware kleigrond

Op zware kleigronden is het moeilijk tuinieren. Grote hoeveelheden compost, rijnzand en startbemesting werden dan ook aan de bodem toegevoegd voor optimale plantcondities. In alle plantvakken is tevens drainage voorzien en vochtgevoelige planten kregen aan hun wortels een extra laagje lavakorrels. Enkel een brede goot, kunstig verwerkt in de ruime en stevige oprit in kasseien, laat vermoeden dat de woning lager ligt dan het straatniveau. In de perfecte afwatering herkennen we de hand van de meester.

Groene kraag

De woning baadt in een groene kraag van beuk, waarvan de rechte lijnen kunstig verzacht worden door een trio van buxusbollen aan de voordeur. Langs de oprit worden grote struikenmassieven met witbloeiende vlinderstruiken (Buddleya davidii ‘White Profusion’), hortensia’s (Hydrangea macrophylla ‘Mme Emile Mouillère’) bijgestaan door in blokvorm gesnoeide sierwilgen (Salix rosmarinifolia).

Zowel links als rechts van de perceelsgrens ligt een pad in lichte dolomiet. Links werd de grond, gesteund door betonnen keermuren, op gelijke hoogte gebracht met de woning. Rechts mag het pad rustig meanderen tussen de groene wolken van Osmanthus burkwoodii. In de achtertuin maakt het perceel een dalende knik die wordt opgevangen door het opgehoogde terras in verouderde blauwe hardsteen niet parallel met de woning te plaatsen, maar de as van het achterliggende grasperk te laten volgen. Uitgespaard in de klinkers rond de woning liggen enkele buxusbollen. Lage en hogere hagen van buxus en taxus vormen het kader van een ook tijdens de wintermaanden attractieve tuin. 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Home sweet home
Home sweet home
Home sweet home
Home sweet home
Home sweet home