Overslaan en naar de inhoud gaan

Modern tuinontwerp: zo kan het ook

Oorspronkelijk beschikten de eigenaars over een breed klinkerterras met aanpalend een grasperk waar de kinderen op de trampoline konden spelen. Achter in de tuin had een bonte verzameling struiken en bomen vrij spel gekregen zodat er geen doorkomen meer aan was in de wirwar van takken en bladeren. Tuinaannemer Tim Deprez stond voor de moeilijke taak om voor een totaal nieuwe tuinbeleving te zorgen. Een zwemvijver mocht in het nieuwe ontwerp zeker niet ontbreken.

Met enkele medewerkers maakte Tim tabula rasa van de tuin, waarbij hij de mooiste bomen vrijwaarde en een rol gaf in zijn nieuwe tuinplan. Achter de woning legde hij een breed zonneterras in Chinese blauwe hardsteen. De zwemvijver kwam er lonkend langs te liggen, zodat hij steeds uitnodigt tot sportieve ontspanning. Langszij werkte Tim de randen af met padoek hardhout. Aan het kopse uiteinde van de zwemvijver verborg hij de technische installatie in een hardhouten zitelement. Enkele langzame zwemslagen verder ligt de moeraszone met natuurlijke filtering. Drie metalen buisjes tegen de kant leiden het gezuiverde water klaterend naar het wateroppervlak. Een druivelaar gecombineerd met sierwingerd en sierbraam zorgen voor een levendige groenwand aan het terras. Een metershoge schijnbeuk (Nothofagus antarctica) krijgt er tegen de achtergevel alle ruimte om zijn sierlijke takken en fijne blaadjes te ontplooien.

Met een diep ingesneden grasperk maakte Tim de achtertuin weer volledig toegankelijk. Halverwege kunnen de bewoners tafelen op een verhoogd terras in hardhout in de schaduw van een oude notenboom. Lage haagjes en houtwallen – restafval van de verwijderde struiken en bomen in de tuin – geven ritme aan het geheel en zorgen ervoor dat de tuin ook tijdens de rustigere wintermaanden structuur en karakter toont. Het feit dat Tim verschillende verhardingsmaterialen gebruikte voor paden en terras geeft de tuin dynamiek en uitstraling. Daarnaast koos hij voor enkele opvallende solitairen (o.a. Cercis canadensis ‘Forest Pansy’, Cornus kousa ‘China Girl’ en Parrotia persica) die met hun prachtige bloei of decoratieve herfstverkleuring een absolute meerwaarde zijn.

Tot slot integreerde Tim ook enkele grondspots aan de wortels van hoge bomen, ledverlichting net onder de waterlijn en discrete lichtpaaltjes langs de paden, waardoor de eigenaars vanop afstand jaarrond de gepaste stemming in hun avondlijke tuin kunnen creëren.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.