Overslaan en naar de inhoud gaan

Wij worden elke dag in de bloemetjes gezet

Hij is nog maar net van school wanneer tuinaannemer Stephen Provoost in contact komt met de eigenaars van een buitenverblijf in de polders. In een symfonie van kleuren creëert hij een onderhoudsvriendelijke tuin waarvoor de eigenaars hem de grootste onderscheiding verlenen. Ervaring is beslist een meerwaarde, maar in jong talent kan ook een meester schuilen.

Een zuiderse tint

De eigenaars wensten een tuin barstensvol bloemen, met een zuiders gevoel en een open blik op het omringende landschap. Voor de bloemrijke beplanting hield Stephen rekening met standplaats en ondergrond. Waar nodig voegde hij meststoffen en waterhoudende korrels aan de grond toe. Langs de woning kregen de eigenaars een geurige laan van lavendel. Lage wintergroene hagen geven de tuin jaarrond structuur en eenheid. Samen met het natuurstenen pad en terras zijn zij de vaste waarden in deze tuin.

Naast het charmante bakhuis in de voortuin kunnen de eigenaars een pad in boomschors volgen, tussen kleurrijke borders en geurende bloemeneilanden, waar zachtroze en lila de boventoon voeren. Boomschors legde Stephen ook tussen de onderhoudsarme planten waardoor de grens tussen pad en beplanting haast lijkt te vervagen. Een subtiele metaalrand houdt alles netjes binnen de perken. 

De nadruk op het uizicht

Op verzoek van de eigenaars snoeide Stephen links en rechts van het bakhuis een boogvormige vista in de bestaande meidoornhaag. Zo hebben de mensen vanuit de woning een adembenemend zicht op de omringende weilanden. In een hoek van de voortuin liet Stephen plaats voor een halfverhoogde moestuin die plaats biedt voor een ruime keuze aan groenten en kleinfruit.

Langszij verzachten siergrassen de overgang naar het nabije weiland. Achteraan wensten de eigenaars de bestaande boomgaard te behouden. De oude stammen zijn als de stijlen van een raam dat uitzicht biedt op de landelijke omgeving. Vanaf de lente gonst de tuin van de bedrijvigheid en insecten vliegen dan af en aan om de rijkelijk aanwezige nectar te verzamelen. Alles in deze tuin is rozengeur en maneschijn, want de planten vragen een minimaal onderhoud en Stephen komt driemaal per jaar langs om de hagen in vorm te houden en de planten nieuwe groeistimuli te geven. Dankzij hem beleven de eigenaars de zoete Provence dichtbij huis.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.