Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke tuin: oude glorie in ere hersteld

Een uitzonderlijke, historische hofstede in Hooglede vroeg om een al even unieke omkadering. Op de 18de eeuwse geografische Ferrariskaarten is te zien hoe de oorspronkelijke woning omgeven is door een omwalling. Tuinaannemer Stijn Phlypo aanvaardde de opdracht om de originele setting te herstellen en er een eigentijdse toets aan toe te voegen.

Vakkundig planten

De oorspronkelijke toegangsweg leidde recht naar de woning. Door deze te verplaatsen tussen de weides in krijg je pas na de bocht het volledige plaatje te zien. Als groene omkadering van dit prachtige vergezicht plantte Stijn zes haagbeukzuilen. Langszij lopen de kippen achter meidoornhagen en beschut onder een grote treurwilg. Over het water ligt een stevige houten brug die tijdens de werkzaamheden haar deugdelijkheid meer dan bewezen heeft. Sierstruiken aan de voet van de woning en een fraaie sierappel in de hoek verzachten de contouren van het imposante gebouw.

De bewoners beschikken over twee terrassen om van het landschap rondom te genieten. Vaak kiezen ze voor het beschutte kleiklinkerterras in het midden van de moestuin. In verhoogde moestuinbakken uit hardhout en met hazelaar bekleed, plukken ze tijdens de zomermaanden de vruchten van hun noeste arbeid. In andere plantvakken combineerde Stijn kwistig met lente- en zomerbloeiers. Als bodembedekker koos hij bewust voor wilde marjolein (Origanum vulgare ‘Compactum’), een eetbaar kruid dat met zijn lilaroze bloemen ook veel door bijen wordt bezocht.

Een tweede uit de kluiten gewassen terras ligt hoog in een hoek van de woning en is volledig aangekleed met blauwe hardsteen. Opvallende solitaire bomen (o.a. kweepeer, mispel en linde) en meidoornmassieven slagen er wonderwel in om het geheel een minder robuuste uitstraling te geven.

Schot in de roos

 

Achterin de tuin behield Stijn de bestaande boomgaard, maar verwijderde enkele verouderde exemplaren. Ook plantte hij nieuwe fruitbomen aan om het fruitbestand op termijn te verjongen. De omwalling rond het gebouw liet Stijn aansluiten op een bestaande vijver. Vanuit een bootje of vanaf de waterkant proberen de bewoners het visbestand op peil te houden, maar een extra roofvis zou welgekomen zijn.

De plannen zijn om in een aanpalende weide nog enkele Schotse hooglanders te laten grazen, zodat de natuur en het natuurleven nog dichter bij de woning kan worden betrokken. Een metalen landelijke omheining omzoomt de tuin op een zeer discrete wijze. Het oorspronkelijke idee om de omwalling in haar volle glorie te herstellen, bleek een schot in de roos. Op een van de laagste punten van Hooglede is ze een prima waterbuffer voor de woning en haar omgeving. Door de vele mooie vergezichten nodigt de tuin jaarrond uit om erin te wandelen of in het gras te luieren tot de zon al lang achter de horizon is verdwenen.

 

HIGHLIGHT
"Rondom water, rondom vergezichten, ronduit geniete
n"

 

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld
Oude glorie in ere hersteld