Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurlijke tuin: natuur aan huis

In Vlaams-Brabant kreeg tuinaannemer Guy Janssens de opdracht om de tuin van een gerenoveerde woning uit de jaren ‘50 in een passend eigentijds jasje te steken. De eigenaars wensten een zeer natuurlijke tuin die volop privacy garandeert en alle ruimte biedt aan de kinderen om te ravotten en te spelen.

Een weelderig canvas

In zijn ontwerp schuwde Guy al te strakke vormen om zo een natuurlijke en geborgen uitstraling aan de woning te geven. Ook vrijwaarde hij enkele bestaande bomen. Zo kreeg een oude magnolia uit de achtertuin een opfrisbeurt en een nieuwe plek aan het ingesloten terras voor de woning. Het hoogteverschil van dit avondterras in basalttegels ving hij op door langszij groenstructuren van buxus en hulst te plaatsen. Enkele klimrozen (R. ‘Paul’s Himalayan Musk en R. ‘Toby Tristram’) mogen links en rechts van het terras de muren en daken als canvas gebruiken voor hun weelderige bloei.

Eén met de natuur

Langs de straatkant zorgt een dubbele haag van hulst en beuk voor de nodige privacy. In de hoogte leidde Guy vakkundig een rij sierkersen (Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’) die op termijn de woning tijdens de wintermaanden in een zachtroze bloemenwolk mag hullen. Een mooi aangelegd donker kleiklinkerpad loopt vakkundig rond de woning en mondt uit in een brede oprit. Enkele oude fruitbomen naast de ruime grindparking geven de zijgevel van de woning de nodige grandeur. De achtertuin ligt verscholen achter een hoge gemetselde muur en is te bereiken via een ovalen toegang. Langs deze voetbalmuur kregen de kinderen een sportpleintje met een valdempende rubberen gietvloer. Het is de bedoeling dat zij later de muur versieren met graffitikunst. Vanop het bestaande verhoogde terras achter de woning hebben de eigenaars een adembenemend zicht op de omgeving. 

Groene vlaktes met een knappe zwemvijver

Als blikvangers in de achtertuin kunnen de bestaande majestueuze linde en een langgerekte zwemvijver met langszij een houten tuinatelier zeker tellen. Aan de linde gaf Guy een uitgebreide verjongingssnoei zodat hij weer blaakt van gezondheid. Het houten atelier is goed bereikbaar en biedt via een ruime glaspartij alle zicht op de tuin en zijn omgeving. Enkele eilanden van siergrassen doorbreken de uitgestrekte groene vlakte. Tijdens de lente steken meer dan 500 narcissen hier hun kopje op. Alle solitaire bomen kregen een lichtspot aan de voet, zodat de tuin ook ’s avonds of tijdens de winter zich in sfeervolle glorie aan de bewoners kan tonen.

Deze tuinaannemer won goud in de categorie 'groot' van de Vlaamse tuinaannemer 2017-2018

 

Vind hier een tuinaannemer in je buurt >>

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis
Natuur aan huis