Overslaan en naar de inhoud gaan

Tollen op het water: gids voor waterpret

Na enkele jaren van tuinverwildering namen de eigenaars van deze tuin in Denderwindeke de juiste beslissing, namelijk die van een tuinaannemer aan te schrijven. Tuinaannemer Frederik De Vos aanvaardde de opdracht, maar vond op zijn weg een chaos van dennenbomen, doorgeschoten heesters en een verwaarloosde vijver met beekloopje. Zij ruimden alle plaats voor een landelijke en onderhoudsvriendelijke, maar vooral overzichtelijke tuin. In het nieuwe tuinplan kreeg ook de voorliefde van de eigenares voor bloeirijke planten een plaats.

Variatie alom

Vanaf het terras in blauwe hardsteen bij de woning strekt zich tot diep in de tuin een grasperk uit dat zacht doorsneden wordt door een klinkerpad. Zowel links als rechts zijn bloemrijke onderhoudsvriendelijke borders aangelegd. De gevarieerde beplanting tooit zich jaarrond met bloemen. Zo maken narcissen het vroege voorjaar kenbaar, gevolgd door Geranium ‘Rozanne’ en Salvia ‘Caradonna’, die zich tijdens de warmere zomermaanden laten bijstaan door uitbundige bloeiers als Lavatera ‘White Angel’, Phlox ‘White Admiral’, Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’, Rosa ‘Schneewittchen’ en Hydrangea ‘Annabelle’.

 

Boeddha en waterval

Langs beide zijden van het grasperk houden groene ribben van lonicera een stevige voet in de borderbeplanting. Zij leiden je naar het kloppende hart van deze tuin: de ovale zwemvijver met verhoogde overloop. Terwijl een groot Boeddhabeeld de kop opsteekt vlak boven de waterval, tollen in het zwemgedeelte roestvrij stalen bollen, geleid door de stroming van wind en water, richting waterval. Dolgedraaid kunnen ze tot rust komen in de groene filterzone langszij. Daar scheert een pad in stapstenen langs de waterkant tot achter de lage taxushaag die de ovale waterpartij flankeert.

Genieten in een romantisch prieeltje

Twee parmantige haagbeuken lijken het achterliggende landschap te willen inkaderen. Het oorspronkelijke ovale tuinprieel met rieten dak werd vakkundig opgelicht en van een nieuwe terrasvloer voorzien. Aan de andere kant van de zwemvijver ruimde het oude tuinhuis plaats voor een nieuw eikenhouten bijgebouw. Dat is met een recht pad langs de perceelsgrens verbonden met het terras aan de woning. Onderweg kan je tijdens de zomermaanden snoepen van frambozen of kruiden plukken in de speelse kruidentuin.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.