Overslaan en naar de inhoud gaan

Natuurlijk zwembadontwerp: zwemmen tussen groene golven

Soms dicteert de natuur uitdrukkelijk hoe een tuin er moet uitzien. De eigenaars van een stuk grond in de historische duinen van Sint-Martens-Latem waren uitermate gecharmeerd door de groene golvingen en het bosrijke kader rond hun woning. Tuinaannemer Frederiek Snaet kreeg van hen de opdracht om deze natuurlijke setting te verzoenen met een strak en sober zwembad.

Robuust én toch niet overheersend

Terwijl de oorspronkelijke woning tegen de vlakte ging, startte Frederiek met uitgebreide grondwerken. Zo hadden de eigenaars geen hinder van alle tuinwerken. De verharding in de tuin is robuust, maar niet overheersend. Frederiek trok het karrenspoor dat de straat zo typeert, door tot aan de woning. Grondspots verspreiden hun subtiel licht over het rijpad. Aan de woning mondt het verlichte karrenspoor uit in een brede parking in Belgische porfierkasseien.

Buxuswolken verzachten rechte lijnen

Tegen de zijgevels moeten enkele klimplanten en wintergroene buxusbollen en -wolken de rechte lijnen van het gebouw verzachten. In samenspraak met de bewoners opteerde Frederiek om het mozaïek overloopzwembad op een zonnig, verhoogd plekje bij de woning te plaatsen. Hij omboordde de randen keurig met donkere kleiklinkers (VDM type Lava) en plaatste treden langszij en achteraan zodat de bewoners in alle comfort bij het water kunnen.

Tussen huis en zwembad plantte Frederiek een brede halfhoge, golvende buxushaag die het zicht op de zwembadafdekking vanuit de woning verbergt. Een hellende buxusborder schermt van binnenuit de blikken af van het afdekrolluik. Rondom de woning legde Frederiek  plooit een breed kleiklinkerpad dat zich sierlijk plooit rond de groenblijvende buxusbollen. Rond het huis volgt het grasperk de natuurlijke glooiingen van het landschap. 

Eilandjes van groen

Hoge bomen en struikmassieven plaatste hij als eilandjes in het groen langs de graskant. Tegen de tuingrens kunnen de eigenaars op een schaduwrijk graspad kuieren tussen de bomen. Het organische pad leidt tussen de hoge beplanting, vergezeld van hortensia’s, varens en schaduwplanten. Een verzonken irrigatiesysteem staat jaarrond garant voor een frisgroen resultaat.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.