Overslaan en naar de inhoud gaan

Rozen snoeien

Rozen moet je op het juiste moment en de correcte hoogte snoeien. Bovendien vraagt elke roos om een specifiek manier van snoeien. Rozen snoeien is duidelijk een klus voor een specialist. Gelukkig weet je tuinaannemer er alles van.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Rozen snoeien doet hen groeien

Rozen moeten gesnoeid worden om nieuwe krachtige scheuten te krijgen en een mooie evenwichtige vorm en rijke bloei te behouden. Als je rozen op de juiste manier snoeit, zullen ze meer en grotere bloemen dragen. Daarnaast houdt het je planten ook gezond. Snoeien geeft de plant een open structuur die minder vatbaar is voor ziektes. En tot slot is het de manier om je rozen compact te houden of de groei te sturen zoals bij het snoeien van klimrozen

Rozen snoeien doet ze groeien

Hoe en wanneer rozen snoeien?

Hoe en wanneer je een roos moet snoeien, hangt sterk af van het soort roos:

Struik- en miniatuurrozen moet je jaarlijks snoeien. In het najaar snoei je ze 1/3 terug. In het voorjaar (na de vorst) snoeit je tuinaannemer de rozen tot op 3 ogen of tot 3 à 5 cm van de grond. In de zomer verwijder je de uitgebloeide bloemen. Je tuinaannemer kan dan eventueel nog terugsnijden op de correcte hoogte.

Bodembedekkende rozen snoei je best jaarlijks. De rozen ontwikkelen zich dan mooier, en de jonge takken krijgen meer ruimte. Heester- en klimrozen snoei je in het najaar (na de laatste bloeiperiode), om de ontwikkeling van nieuwe, sterke grondscheuten of laag geplaatste scheuten te stimuleren. Laat het snoeien van rozen gerust over aan je tuinaannemer. Help hem al een handje door uitgebloeide bloemen of bloemtakken te verwijderen.

Stam- en struikrozen snoei je in het voorjaar kort terug tot op 3 ogen of 3 à 5 cm boven het oculatiepunt (het punt waar de plant op de onderstam werd geënt). Verwijder wilde scheuten en neem ze tegen de stam weg. Contacteer je professionele tuinaannemer om je rozen op de juiste hoogte te houden.

Je merkt het: rozen snoeien is niet simpel. Elk type roos heeft zijn specifieke noden. Maar doe je het juist, dan heb je later weinig onderhoud. Je tuinaannemer zet je graag op de goede weg.